Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 28 juni 2023 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 10:26

MSB stöttar utbildningen VI BEHÖVS

Sedan några år tillbaka finansierar och stöttar MSB Fryshuset i att utbilda ungdomar mellan 16-24 år i krisberedskap. Utbildningen genomförs på tre orter: Helsingborg, Malmö och Järva i Stockholm.
Under våren 2023 har totalt 31 ungdomar träffats varje vecka från mars till juli för att stärka sin egenberedskap.

I juni skedde diplomeringen av de ungdomar som genomfört utbildningen våren 2023.

- ”Det ger väldigt mycket energi och perspektiv att få träffa de ungdomar och ledare som genomgått utbildningen VI BEHÖVS”, säger Jessica Helin MSB. ”Att få höra deras tankar och funderingar kring samhällets utmaningar och hur offentliga aktörer kan bli bättre på att nå ut till unga är väldigt värdefullt.”

Under Almedalsveckan kommer unga från Fryshuset också vara på plats och träffa bland annat MSBs generaldirektör för dialog och tillfälle att ställa frågor.

Sagt om utbildningen från unga:
”Jag tar med mig väldigt fina ledare och andra ungdomar som bemötte oss med bra energi. Vi kan t.ex. göra fler saker utanför var jag bor tack vare er.”

”VI BEHÖVS ska finnas kvar för att jag fick lära mig massor om krisberedskap och jag kommer berätta för mina vänner och min familj. Då kommer vi veta vad en kris kan leda till.”
Utbildningen bygger på innehållet i broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”.

I utbildningen ingår moment om:

  • Egenberedskap och hemberedskap
  • Hur man kan förbereda sig och agera vid ett attentat
  • Varningssystem
  • Desinformation/falsk information
  • Demokrati
Bilden är från VI BEHÖVS nationella utbildningshelg där alla grupper från Helsingborg, Malmö och Järva i Stockholm samlas.

 

Om utbildningen

Utbildningen VI BEHÖVS syftar till att öka viljan att delta som en resurs vid kris. Utbildningen ska öka kunskapen om krisberedskap bland unga, framförallt de som upplever en hög tröskel till att engagera sig i befintliga plattformar som handlar om krisberedskap. Efter utbildningen skall de utbildade kunna vara en resurs för samhället vid en kris.

Publicerad: 28 juni 2023 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 10:26

Senast granskad: 28 juni 2023

Till toppen av sidan