CBRNE
CBRNE är den internationella förkortningen för Chemical, Biological, Radiological, Nuclear and Explosive och används vid beskrivning av verksamhet inom området skadliga kemikalier, allvarliga smittämnen, radioaktiva ämnen, nukleära ämnen och explosiva ämnen.
Samordning
Genom att öka förmågan att agera samordnat vid händelser och underlätta att samhällets resurser används på ett effektivt sätt så kan konsekvenserna av en händelse minskas. MSB har ett särskilt ansvar att stödja där ingen annan har ansvar och bistå vid händelser som kräver större insatser.
-
Aktörsgemensamt CBRNE-möte
Dokumentation från mötet 5 september 2019Ett stort antal aktörer på lokal, regional och central nivå har olika roller och ansvar för samhällsfunktionerna i den svenska beredskapen. För området kemiska, biologiska, radiologiska, nukleära och explosiva (CBRNE) ämnen, även kallat farliga ämnen, är de aktörsgemensamma CBRNE-möten som hålls två gånger per år en central del.
Dessa möten ska fungera som motorn i arbetet med att förvalta CBRNE-strategin och de prioriterade områdena, men ska också fungera som en länk mellan arbeten i olika samverkansforum, mellan olika nivåer och underlätta samarbete över ämnesområdesgränser. Ansvaret för att driva de aktörsgemensamma CBRNE-mötena ligger hos MSB.
MSB tillsammans med en aktörsgemensam arbetsgrupp ansvarar för att ärenden är väl förberedda och att underlag tagits fram och delgetts inför de aktörsgemensamma CBRNE-mötena. Genom att tillsammans arrangera möten för de som har kopplingar till området CBRNE/farliga ämnen är strävan att vi gemensamt ska kunna dela och sprida viktig information som kan påverka det dagliga arbetet för den svenska beredskapen inom att förebygga, förbereda, hantera, återställa och lära. Händelser inom CBRNE-området betraktas som sällanhändelser vilket innebär att de årliga mötena är ett sätt att omvärldsbevaka vad som är aktuellt inom området.
-
CBRNE-dagarna 2020 inställda
Varje år läggs fokus på en av de fyra bokstäverna i CBRNE (Kemiska, biologiska, radiologiska/nukleära, explosiva ämnen). I år hade turen kommit till bokstaven B – ett ämne som skulle visa sig bli högaktuellt just i år!
Arrangörerna har emellertid beslutat att ställa in 2020 års CBRNE-dagar i september med hänvisning till den situation hela samhället befinner sig i på grund av Covid-19.
Kraftsamling sker därför inför nästa års dagar i Linköping. Då med samma tema och än mer erfarenheter att diskutera, samverka kring och dra lärdomar från.
Håll utkik på msb.se/kalender och msb.se/cbrne.
Välkomna 2021 hälsar MSB, FOI och SkyddC!
Nyheter
Informationsträffar för blåljusverksamhet om att använda Rakel effektivt
MSB bjuder in dig som arbetar inom blåsljusverksamhet och som använder Rakel dagligen till digitala informationsträffar.
Ny webbkurs i Rakel ersätter MSB:s grundläggande Rakelutbildning
I januari lanserar MSB en ny webbkurs i Rakel. Den gamla webbutbildningen "Grundläggande Rakelutbildning" kommer att tas bort.
Ny utrustning godkänd för användande i Rakel
MSB har godkänt nya produkter för användande i Rakelsystemet.
Rakel firar 10 år som nationellt system
1 december 2010 fick Sverige för första gången ett gemensamt nationellt radiokommunikationssystem för medarbetare med samhällsviktiga uppdrag.