Till innehåll på sidan

Regler för att skjuta fyrverkerier

I Sverige måste du vara 18 år för att köpa eller använda utomhusfyrverkerier. För att få skjuta smällare eller raketer med pinne i Sverige måste du även ha tillstånd och utbildning. Det är även olagligt att ge utomhusfyrverkerier till en person som är yngre än 18 år.

Det är 18-årsgräns för att använda fyrverkerier, förutom kategori F1, inomhusfyrverkerier, som har åldersgräns 12 år. Utomhusfyrverkerier får enbart användas utomhus.

Var får jag skjuta fyrverkerier?

Ibland behövs det tillstånd för att få avfyra fyrverkerier på en viss plats. Det är polisen som utfärdar sådana tillstånd och i deras bedömning tar de hänsyn till tidpunkt, plats och andra yttre omständigheter. Vanligen behövs det inte tillstånd för att skjuta fyrverkerier på nyår, men i till exempel tätorter kan det behövas även då.

Varje kommun kan utfärda egna regler för vad som gäller för användning av fyrverkerier. Är du osäker på om det behövs tillstånd kan du alltid kontakta kommunen eller polisen.

Smällare är tillståndspliktiga

Smällare är en pjäs som har en kraftig knall som främsta effekt. Sedan 2002 krävs det tillstånd för att skjuta smällare i Sverige och sedan 2015 krävs också särskild utbildning. Det är heller inte tillåtet att i Sverige skjuta smällare som köpts utomlands om man inte har tillstånd, även om de i vissa länder får köpas fritt.

Raketer med pinne är tillståndspliktiga

Sedan 2019 måste du ha tillstånd och särskild utbildning för att få skjuta raketer med styrpinne.

Unga pojkar skadas oftast

I Sverige är det 18-årsgräns på fyrverkerier. Anledningen till åldersgränsen är att personer under 18 år, framför allt pojkar, toppar skadestatistiken när det gäller fyrverkeriskador. Därför är det viktigt att du som vuxen sköter fyrverkerier på ett säkert sätt och inte langar till minderåriga.

Så ser du att fyrverkeriet är godkänt:

 • Det finns ett CE-märke och ett registreringsnummer på produkten
 • Det finns en tydlig bruksanvisning
 • Det är märkt med åldersgräns
 • Det finns uppgifter om tillverkare eller importör

I EU måste fyrverkerier vara CE-märkta för att få säljas. Även tomtebloss räknas som en typ av fyrverkeri som kräver testning och godkännande.

Ett godkännande kan dock aldrig garantera att en produkt är säker i alla lägen. Det finns alltid risker med fyrverkerier och den vanligaste orsaken till olyckor är inte felaktiga produkter utan felaktig hantering.

Restriktioner för fyrverkerier

 • 2019

  Tillståndsplikt och utbildningskrav för användning av raketer med styrpinne. Alltför många olyckor har skett med den typen av fyrverkerier under de senaste åren.

 • 2014

  Tillståndsplikt för raketer med krutvikt över 75 gram. De var farligare än experterna tidigare trott och kan tränga in i kroppen och explodera.

 • 2008

  Tillståndsplikt för 4-tums stjärnrör. Inga dödsfall i Sverige efter detta. Den typen av fyrverkerier hade orsakat flera dödsolyckor åren innan.

 • 2002

  ”Förbud” mot smällare. Egentligen tillståndsplikt.

Senast granskad: 4 januari 2024

Till toppen av sidan