Myndigheter och företag kan tillsammans stärka försörjning i kris och krig
Under 2022–2023 genomför sju myndigheter olika projekt för att tillsammans med företag inom sin sektor stärka sin egen och Sveriges försörjningsberedskap.
Statliga myndigheter i Sverige har ansvar att minska sårbarheter i samhället och inom sitt eget ansvarsområde. Företag äger en stor del av de resurser som behövs för att säkra försörjning av varor och tjänster, såväl i kriser som i krig.
Målet är att myndigheterna tillsammans med företag ska stärka planeringen av försörjning som en del av samhällets satsningar på att stärka totalförsvaret i Sverige.
MSB ordnar nätverksträffar för att ge myndigheterna möjlighet att diskutera utmaningar och möjligheter med ökad samverkan med företag.
Läs flera exempel på projekt som pågår och mer om satsningen i infobladet
Så stärker myndigheter och företag tillsammans försörjning i kris och krig : utvecklingsprojekt för försörjning av varor och tjänster
Publikationsnummer: MSB1992
Utgivningsår: 2022
Statliga myndigheter i Sverige har ansvar att minska sårbarheter i samhället och inom sitt eget ansvarsområde. En del i det kan handla om att samverka med företag för att säkra försörjning av varor oc...
Exempel på utvecklingsprojekt
Luftfartsverket och Swedavia studerar risker och sårbarheter
Luftfartsverket genomför i sitt projekt en förstudie för en gemensam risk- och sårbarhetsanalys (RSA) och planering för försörjningsberedskap för deras och Swedavias gemensamma behov för att leverera sina tjänster i alla beredskapslägen. I den ingår att se över behov av personal, infrastruktur och teknisk drift för ökad robusthet och uthållighet för verksamheterna.
- Arbetet ska ge oss förutsättningar för att fatta beslut om konkreta åtgärder för försörjningsberedskap med syftet att stärka förmågan att verka under störda förhållanden i alla beredskapsskeden, säger Henrik Dalin, representant projektledning Luftfartsverket
- Vi ser en stor fördel med att Swedavia nu konkret arbetar tillsammans med LFV i uppbyggnaden av totalförsvaret. Vi ser att de erfarenheter som dras av projektet kan nyttjas i det fortsatta arbetet inom fler områden.
Henrik Dalin berättar att det finns ett stort intresse och behov hos både myndigheter och företag att samverka.
- Vårt råd är att tidigt kontakta och inleda en dialog med viktiga leverantörer och samarbetspartners, även om det ännu inte finns konkreta uppdrag att ge. Vi har redan fått god effekt av samarbetet och våra gemensamma beroenden när våra perspektiv delas. I näst steg ska vi utsätta vår analys för olika scenarier och händelseutvecklingar.
Myndigheter som genomför utvecklingsprojekt
• Kustbevakningen
• Trafikverket
• Luftfartsverket
• Läkemedelsverket
• Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut
• Statens veterinärmedicinska anstalt
• Polismyndigheten
Bakgrund
Utvecklingssprojekten ses som en del i den totala uppbyggnaden av totalförsvaret som pågår i Sverige sedan riksdagsbeslut 2015.
Regeringen konstaterar i den försvarspolitiska propositionen (Prop. 2020/21:30 ) att näringslivet måste involveras mer i totalförsvarsplaneringen. I målet för det civila försvaret ingår att ha förmåga att upprätthålla en nödvändig försörjning.
Projekten genomförs med stöd av anslag 2:4 Krisberedskap där inriktningen är att projekt som involverar näringslivet är prioriterade för tilldelning av medel.