Till innehåll på sidan

Studerande berättar

Här kan du ta del av studerandes erfarenheter från utbildningen.

Filmer om skorstensfejarutbildningen och yrket 

MSB:s 20 veckor långa grundutbildning till skorstensfejare ger dig examen och möjlighet att arbeta i yrket. Du kan även läsa vidare till skorstensfejartekniker.

I den långa versionen av filmen presenteras utbildningarna och hur det är att arbeta som skorstensfejare och skorstensfejartekniker. 

I den korta versionen av filmen presenteras grundutbildningen till skorstensfejare och hur det är att arbeta som skorstensfejare.

Intervjuer med studeranden

Här kan du läsa Andrea Nylin berätta om skorstensfejarutbildningen

 • Andrea ville ha ett omväxlande jobb

  Varför valde du att läsa till skorstensfejare?

  Jag hade bestämt mig för att utbilda mig till något som gav en anställning och kollade runt en del på olika utbildningar. Det som var viktigt för mig var att jobbet var omväxlande, att man fick träffa folk under dagarna och att man kunde fortsätta utvecklas under arbetslivet. Min farfar har varit sotare och när jag hittade en länk med information om utbildningen och tanken väcktes hos mig blev idén bara bättre och bättre ju längre tiden gick, så till slut bestämde jag mig för att söka och kom in.

  Vad har varit mest intressant och givande under utbildningen?

  Såhär i efterhand kan jag verkligen känna att det var det sociala utbytet som var utbildningens stora behållning. Föreläsningarna var absolut intressanta och lärarna väldigt pålästa, men att lära känna personer från hela landet som antingen redan jobbat som eller skulle bli sotare är nog det jag fick ut mest av och kommer ha med mig mest efter utbildningen.

  Vad har varit roligast med utbildningen?

  Det har varit de nya personer man lärt känna och praktikperioderna, som gav jättemycket, då man fick chans att koppla det teoretiska från skolan med praktisk erfarenhet.

  Vad ser du mest fram emot i ditt kommande yrkesliv?

  Jag ser fram emot att få tillämpa det jag lärde mig under utbildningen och bli bättre och bättre på yrket med tiden. Om några år är jag också sugen på att plugga till skorstensfejartekniker!

  Varför skulle du rekommendera andra att läsa skorstensfejarutbildningen?

  Jag tror att många bara inte tänker på att sotare är ett jobb man kan ha, men egentligen hade trivts väldigt bra som det. Alla som tycker det vore gött att ibland äta lunch på ett solvarmt tak, ha ett jobb där arbetsdagarna aldrig är likadana och få jobba omväxlande själv och tillsammans med kollegor tycker jag borde ta sig en funderare på om det kanske inte är just sotare de ska bli.

Här kan du läsa Sebastian Szilágyi berätta om skorstensfejarutbildningen

 • Sebastian lockades av bredden i yrket

  Varför valde du att läsa till skorstensfejare?

  Jag var i ett läge i livet där jag fick en chans att byta bana från det jag gjorde tidigare, jag hade tänkt på yrket förut, och såg då möjligheten att läsa utbildningen. Jag jobbade på olika ställen och just när idén kom så jobbade jag som en kock på en skidort i Alperna.
  Jag var sugen på att göra något annat och hade funderat på ett arbete där man inte behöver gå till samma arbetsplats varje dag, utan man får jobba på lite olika ställen och träffa olika människor. Jag ville också hitta ett jobb där jag kunde känna att det var någon samhällsnytta i det. Då kom idén att skorstensfejare, det kunde vara någonting att prova på. Variationen i yrket lockade och att det var mycket frihet under ansvar.

  Hur kom du i kontakt med utbildningen och yrket?

  Yrket har jag vetat om sedan barndomen och jag har stött på några sotare under årens lopp. Men jag visste inte riktigt hur man utbildade sig till sotare, tills för cirka tre år sedan då jag träffade en tjej i Umeå som hade gått utbildningen i Rosersberg och hon tyckte att det här vore något som skulle passa mig och lyckades övertala mig. Så det var så jag fick veta att det är i Rosersberg man utbildar sig till sotare och då sökte jag info om utbildningen. Det var för ett år sedan jag bestämde mig för att jag ville gå den här utbildningen.

  Vad tycker du om utbildningen?

  Det har varit intressant att få sätta sig in i ett mytomspunnet yrke och så har jag också fått inse att det finns en bredare dimension i det, arbetet rör många intressanta delar i samhället, såsom miljö och brandskydd. Kul att inse att man har en betydande roll i arbetet. Man har också fått prova mycket praktiskt under utbildningen och fått en bra bild av vad yrket handlar om.

  Bredden i yrket är lockande och mycket annat också. Man är uppe på taket, högt upp och så får man en bra överblick i hur det ser ut runtomkring. Arbetsplatsen är på så många olika ställen och man får träffa så många olika människor, man får också ett bra inflytande, det har jag upplevt som mycket inspirerande. När man är ute i arbetet, så lär man känna en hel bygd, man kommer hem till olika människor och får träffa trevliga personer Man växer också som en person, man får lära sig hur man ska ta personer och utvecklas i det.

  Vad har varit roligast i utbildningen?

  Det som är roligt är att det sker så mycket rotation i uppgifterna, visst är det kul att göra rent skorstenar men när man gör det tillräckligt mycket så är det extra roligt när man får en ny uppgift och går på en ventilationsrengöring istället. Kul att jobba praktiskt och träffa kunderna.

  Skulle du rekommendera andra att läsa utbildningen?

  Ja, det skulle jag absolut göra och har gjort också. Utbildningen är bara 20 veckor och man lär sig så mycket så det är bara att ta chansen och prova om det passar en.

  Vad ska du göra härnäst?

  Jag har fått ett jobb på ett sotningsföretag i Uppsala och så ska jag också gå en intensivkurs för att ta körkort. Jag har aldrig tidigare haft intresse eller behov av att skaffa körkort men nu när jag ska börja jobba så behöver jag körkort för att kunna ta mig till kunderna i olika delar av länet. Det ska bli kul att ta körkort och så ser jag fram emot att börja jobba!

Senast granskad: 3 mars 2023

Till toppen av sidan