Till innehåll på sidan

Krisberedskap & civilt försvar

Krisberedskap och civilt försvar handlar om att stärka samhällets förmåga att förebygga och hantera kriser och krig. Ansvaret för uppgifterna delas mellan ett stort antal offentliga och privata aktörer som myndigheter, kommuner, regioner och företag.

Ny struktur för krisberedskap och civilt försvar

Den 1 oktober 2022 genomfördes en myndighetsreform för civilt försvar och krisberedskap. Den ska stärka landets motståndskraft under fredstida krissituationer, höjd beredskap och ytterst krig.

Du som arbetar med krisberedskap och civilt försvar kan på de här webbsidorna hitta många olika former av stöd i ditt arbete, till exempel inriktningar, planeringsunderlag, samverkansformer och vägledningar.

I menyn hittar du ett urval av det stöd din organisation kan använda för att stärka beredskapen för kriser och krig per ämnesområde. Det finns även webbsidor där vi samlat stöd som riktar sig till särskilda målgrupper.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet som ges ut en gång i månaden för att få nyheter direkt till din e-post.

Prenumerera på nyhetsbrev "Nytt från MSB inom krisberedskap och civilt försvar"

Sidor med samlade stöd

Beredskap för myndigheterBeredskap för företagBeredskap för kommunerBeredskap för regionerBeredskap för privatpersonerKrisinformation.se har information riktad till privatpersoner om pågående kriser och hur du kan förbereda dig

Utbildningar och webbkurser

MSB har utbildningar inom till exempel krisberedskap, civilt försvar, totalförsvar, kontinuitetshantering och hantering av säkerhetsskyddsklassificerade handlingar.

Samhällets krisberedskap (webbkurs)Totalförsvar - ett gemensamt ansvar (webbkurs)Alla MSB:s utbildningar

Senast granskad: 12 januari 2023

Till toppen av sidan