Till innehåll på sidan

Att bli räddningstjänstpersonal i beredskap

Att vara deltidsbrandman, eller räddningstjänstpersonal i beredskap som det egentligen heter, innebär att du gör en stor insats för invånarna och företagen i den ort där du bor.

Som räddningstjänstpersonal i beredskap är du anställd inom kommunal räddningstjänst. Du har som regel en annan huvudarbetsgivare, men du måste inte ha ett annat ordinarie arbete för att komma ifråga. Räddningstjänsten betalar ersättning för den tid du har beredskap. Dessutom får du ersättning för den tid som går åt till utryckningar, övningar och utbildning.

Arbete inom räddningstjänsten består av både förebyggande arbete och utryckningar. I ditt arbete möter du människor i en rad olika sammanhang - ofta i svåra situationer. Därför är det viktigt att du har en vilja att hjälpa människor, förmåga att samarbeta och är stresstålig.

Anställningskrav

  • Du ska ha fyllt 18 år
  • Du behöver vara frisk och ha god kondition
  • Du behöver i normalfallet kunna inställa dig på stationen inom fem minuter vid larm.
  • Du behöver tillstånd från din ordinarie arbetsgivare.

Arbetstider

Du har regelbundet beredskap, det vanligaste är var fjärde vecka, men även andra varianter kan förekomma. När du har beredskap ska du befinna dig så nära brandstationen att du hinner inställa dig normalt inom fem minuter vid larm. Du deltar också i fortbildning och övningar som sker regelbundet inom den egna kåren.

Om du är intresserad av att bli räddningstjänstpersonal i beredskap, kontaktar du räddningstjänsten i din kommun. Du får då mer information om vilket behov som finns och vilka krav som ställs för anställning. Får du sedan anställning, så ser kommunen/räddningstjänsten till att du får den utbildning som behövs.

Filmer

MSB har tagit fram två filmer som kan användas av räddningstjänsterna som ett stöd vid rekrytering av räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB).

"Att arbeta som räddningstjänstpersonal i beredskap"

I den här filmen berättar personer som är anställda som RiB om sitt arbete inom räddningstjänsten.  I filmen beskrivs krav för anställning, hur tjänstgöringen med beredskap ser ut, vilken utbildning man får och mycket annat som kan vara av intresse för den som vill arbeta som räddningstjänstpersonal i beredskap.

 

"Räddningstjänstpersonal i beredskap – mervärde för dig som arbetsgivare!"

Filmen beskriver vad det innebär att ha räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB) i sin organisation och visar det mervärde det ger för arbetsplatsen och tryggheten på orten vid akuta händelser som till exempel sjukdomsfall, bränder och andra olyckor. I filmen medverkar både räddningstjänstpersonal i beredskap, huvudarbetsgivare och företrädare för räddningstjänster.

 

Mer information på blideltidsbrandman.se

Senast granskad: 27 maj 2019

Till toppen av sidan