Till innehåll på sidan

Kontinuitetshantering - webbkurs

Webbkursen ger dig kunskaper om varför kontinuitetshantering behövs, vad kontinuitetshantering innebär och en metod för att genomföra arbetet.

Detaljer

Målgrupp

För dig som arbetar med samhällsviktig verksamhet i en kommun, region, länsstyrelse, myndighet eller ett privat företag.

Förkunskaper

Du behöver inga förkunskaper. Webbkursen kan  användas både av dig som är nybörjare eller har god kunskap i ämnet.

Kostnad

Webbkursen är avgiftsfri.

Om webbkursen 

Webbkursen bygger på det metodstöd som MSB har tagit fram, som i sin tur bygger på en internationell ISO-standard.

De steg som ingår är:

  • hur arbetet kan förberedas
  • hur en konsekvensanalys och riskbedömning genomförs
  • hur åtgärder kan genomföras
  • hur man kommunicerar, testar och övar
  • hur arbetet kan vidareutvecklas.

Det tar cirka en och en halv timme att genomföra hela webbkursen. Det går bra att pausa den och gå tillbaka när det passar.

Kursen är framtagen för att genomföras vid en dator. Kom ihåg att sätta på ljudet innan du börjar!

Om du efter genomförd kurs vill återvända och lära dig mer om en annan exempelverksamhet, kan du göra detta genom att använda menyn, välj fliken ”Uppdrag kontinuitetshantering/Uppdrag kontinuitetshantering meny”.

Webbkurs i kontinuitetshantering

Bakgrund

Det är viktigt att man kontinuitetshanterar sin verksamhet, det vill säga att man har en plan B, om det blir ett avbrott eller en störning i verksamheten.

MSB har tagit fram en webbkurs om kontinuitetshantering som på ett enkelt sätt lär ut hur man kan ha en plan B och hur förbereda verksamheten för att kunna motstå eller klara av både mindre och allvarliga störningar. 

Coronapandemin har ställt mycket i samhället på sin spets. Inte minst har det gjort att många organisationer har förstått vikten av att arbeta med kontinuitetshantering, det vill säga att man har en plan B för sin verksamhet. 

Kursplan Kontinuitetshantering - webbkurs

Om kontinuitetshantering

Kontinuitetshantering handlar om att se till att verksamheten kan fungera på en tolerabel nivå, oavsett vad som inträffar. Om fler kontinuitetshanterar sina samhällsviktiga verksamheter stärker vi samhällets beredskap för kriser och krig. Samhällsviktiga verksamheter ägs och bedrivs av såväl privata som offentliga aktörer.
Läs mer om kontinuitetshantering på MSB:s webbplats

Senast granskad: 1 oktober 2020

Till toppen av sidan