Regeringsuppdrag
MSB får fortlöpande uppdrag från regeringen som rör vårt verksamhetsområde, samt möjlighet att lämna synpunkter på regeringens förslag till nya och ändrade regler.
Varje år får MSB i uppdrag av regeringen att utreda olika frågor. Här listas de regeringsuppdrag som MSB arbetar med just nu. När ett uppdrag är klart och redovisat till regeringen finns det istället information under Besvarade regeringsuppdrag.
Besvarade regeringsuppdragVissa regeringsuppdrag återkommer årligen, dessa återfinns i regleringsbrevet.
MSB:s regleringsbrev på Ekonomistyrningsverkets webbplats
Pågående regeringsuppdrag
-
Uppdrag till MSB att göra en övergripande planering av skyddsåtgärder som stärker skyddet av civilbefolkningen
Regeringen har gett MSB och länsstyrelserna i uppdrag att göra en övergripande planering för ett väl sammanhållet system gällande skydd av civilbefolkningen mot konsekvenserna av ett väpnat angrepp. Uppdraget ska genomföras i samverkan med ett flertal aktörer där Försvarsmakten och Polismyndigheten är särskilt utpekade. MSB är utsedd att samordna arbetet med uppdraget.
De skyddsåtgärder som primärt ingår i uppdraget är skyddsrum, utrymning och inkvartering.
En muntlig delredovisning ska lämnas till Regeringskansliet den 28 mars 2025 och slutredovisningen av uppdraget sker den 5 december 2025.
-
Uppdrag att ta fram en ny version av broschyren Om krisen eller kriget kommer
Regeringen ger MSB i uppdrag att öka människors kunskap om hur de förbereder sig för olika kriser samt för höjd beredskap och ytterst krig. I uppdraget ingår det att ta fram en ny version av broschyren Om krisen eller kriget kommer och att sprida den till allmänheten under 2024. MSB ska säkerställa att informationen finns tillgänglig på flera språk och är tillgänglighetsanpassad.
Uppdraget ska slutredovisas till Försvarsdepartementet senast 31 januari 2025.
-
Uppdrag att stärka privat-offentlig samverkan avseende försörjningsberedskap
Regering har gett MSB och Tillväxtverket i uppdrag att gemensamt föreslå en sammanhållen funktion för information till företag som kan stödja produktionsomställningen inför och vid fredstida krissituationer och höjd beredskap.
Myndigheterna ska även identifiera behov av information som kan uppstå, till exempel om regelverk, testning och provning, och analysera möjliga behov av dispenser och regellättnader.
-
Uppdrag till MSB om erfarenheter och lärdomar från kriget i Ukraina
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska inkomma med en redovisning av hur erfarenheter och lärdomar från kriget i Ukraina kan tas tillvara i MSB:s verksamhet och i den fortsatta utvecklingen av det civila försvaret.
MSB bör, om möjligt, under uppdragets genomförande inhämta erfarenheter och information från ukrainska myndigheter samt relevanta organisationer, framför allt EU och FN. Uppdraget ska genomföras med stöd av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
MSB ska lämna en delredovisning till Regeringskansliet
(Försvarsdepartementet) senast den 6 november 2023. En slutredovisning av uppdraget ska lämnas senast den 7 juni 2024.Pressmeddelande: Regeringsuppdrag om erfarenheter och lärdomar av kriget i Ukraina
Delredovisning av Erfarenheter från Ukraina, initala lärdomar för det civila försvaret
-
Regeringsuppdrag till MSB att förbereda en informationsinsats för att öka allmänhetens kunskaper om Sveriges medlemskap i Nato (MSB 2023-08015)
Regeringsuppdrag till MSB att förbereda en informationsinsats för att öka allmänhetens kunskaper om Sveriges medlemskap i Nato (Fö2023-01001).
Regeringen uppdrar åt MSB att förbereda en informationsinsats i syfte att bidra till att öka den svenska befolkningens kunskaper om Nordatlantiska fördragsorganisationen (Nato) och vad medlemskapet innebär för Sverige och medborgarna. I uppdraget ingår att utarbeta informationsmaterial som på ett effektivt sätt ska kommuniceras.
Uppdraget innehåller två delar:
- En informationsinsats riktad till unga 16-25 år, i samband med Natoanslutningen.
- En folkbildande informationsinsats för att öka kunskap hos allmänheten, att pågå en längre period.
I genomförandet av uppdraget ska MSB samverka med Försvarsmakten och andra berörda myndigheter och aktörer som myndigheten
bedömer har kunskap eller erfarenheter som är relevanta för uppdraget, exempelvis kring folkbildande insatser eller ungdomsperspektiv.
-
Uppdrag till MSB, FMV och Socialstyrelsen avseende rescEU-lager för sjukvårdsmateriel (MSB 2020-15173)
Regeringen ger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att hysa ett lager för sjukvårdsmateriel inom ramen för EU:s civilskyddsmekanism/rescEU. Uppdraget ska genomföras i samverkan med Försvarets Materielverk och Socialstyrelsen.
Uppdraget ska pågå till minst den 1 september 2025.
-
Inrätta och driva ett nationellt forum för sprängämnessäkerhet (MSB 2020-07822)
Forumet ska verka för att öka sprängämnessäkerheten genom att bidra till och stimulera erfarenhetsåterföring och kunskapsutveckling inom området. Det ska också identifiera behov av medvetandehöjande åtgärder och sprida information till berörda aktörer. Ett antal andra myndigheter ska ingå i forumet.
Varje år ska det nationella forumet för sprängämnessäkerhet inkomma till Regeringskansliet (Justitiedepartementet) med en redovisning av föregående års arbete samt vilka effekter detta arbete haft eller förväntas ha. Redovisningen ska inkomma senast den 30 april varje år, och vid ytterligare tillfällen om behov föreligger.
Uppdrag till MSB att inrätta och ansvara för ett nationellt forum för sprängämnessäkerhet