Regeringsuppdrag
Varje år får MSB i uppdrag av regeringen att utreda olika frågor. Här listas de regeringsuppdrag som MSB arbetar med just nu. När ett uppdrag är klart och redovisat till regeringen flyttas informationen till sidan Besvarade regeringsuppdrag.
Besvarade regeringsuppdragVissa regeringsuppdrag återkommer årligen, dessa återfinns i regleringsbrevet.
Pågående regeringsuppdrag
-
Uppdrag att genomföra nationella informationsinsatser om vaccination mot covid-19 (MSB 2021-01127)
Uppdrag till Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Socialstyrelsen att genomföra nationella informationsinsatser om vaccination mot covid-19.
Myndigheterna ska bland annat se till att all information om vaccination mot covid-19 finns samlad, är lättillgänglig och uppdateras kontinuerligt. Myndigheterna ska särskilt rikta sig till grupper där vaccinationstäckningen redan nu är lägre gällande andra typer av vacciner.
Informationsuppdrag om vaccination mot covid-19
-
Samordna, stärka och utveckla kommunikationsinsatserna riktade till allmänheten med anledning av coronapandemin (MSB 2020-14242)
Regeringen uppdrar åt Folkhälsomyndigheten, länsstyrelserna och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att gemensamt samordna, stärka och utveckla kommunikationsinsatser till allmänheten med anledning av corona.
-
Uppdrag till MSB och Folkhälsomyndigheten om information till allmänheten via sms (MSB 2020-15777)
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB och Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att gemensamt ta fram och samordna massutskick i form av ett SMS-meddelande till allmänheten från myndigheterna med anledning av det rådande läget avseende coronapandemin. Utskicket ska göras i så nära anslutning som möjligt till att Folkhälsomyndighetens uppdaterade föreskrifter och allmänna råd, innehållande nationella råd, börjar gälla den 14 december 2020.
-
Uppdrag till MSB, FMV och Socialstyrelsen avseende rescEU-lager för sjukvårdsmateriel (MSB 2020-15173)
Regeringen ger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att hysa ett lager för sjukvårdsmateriel inom ramen för EU:s civilskyddsmekanism/rescEU. Uppdraget ska genomföras i samverkan med Försvarets Materielverk och Socialstyrelsen.
Uppdraget ska pågå till minst den 1 september 2025.
-
Uppdrag till MSB om samhällskonsekvenser utifrån olika smittspridningsscenarier (MSB 2020-15172)
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får i uppdrag att, med utgångspunkt i de scenarier som Folkhälsomyndigheten löpande ska uppdatera avseende hur smittspridning av det virus som orsakar covid-19 kan komma att utvecklas framöver (S2020/08831 (delvis)), ta fram beskrivningar av tänkbara samhällskonsekvenser och åtgärder som berörda aktörer vidtar eller planerar att vidta. Uppdraget omfattar inte hälso- och sjukvårdsområdet och socialtjänst.
-
Göra en behovsanalys avseende personlig skyddsutrustning till samhällsviktig verksamhet (MSB 2020-12059)
Regeringen har fattat beslut om att ge MSB i uppdrag att genomföra en behovsanalys för tiden fram till den 1 september 2021 avseende anskaffning och fördelning av personlig skyddsutrustning till myndigheter som är verksamma inom samhällsviktig verksamhet, exklusive hälso- och sjukvård samt omsorg.
-
Inrätta ett säkert och robust kommunikationssystem för samhällsviktiga aktörer - 2 uppdrag (MSB 2020-09683, MSB 2020-10138)
Regeringen har den 25 juni beslutat två uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som blir startskottet på arbetet för att utveckla ett robust och effektivt kommunikationssystem för samhällsviktiga aktörer.
Uppdrag 1: Anskaffa och tillhandahålla tjänster för mobil datakommunikation till användare av Rakelsystemet
MSB ska anskaffa och tillhandahålla tjänster för mobil datakommunikation till användare av radiokommunikationssystemet Rakel.
Uppdraget ska slutredovisas när det finns ett fungerande system för tjänster för mobil datakommunikation för användare av Rakelsystemet, dock senast den 1 september 2022.
Uppdrag 2: Analysera det samlade behovet av ett utvecklat och säkert kommunikationssystem för olika aktörer
MSB ska analysera och lämna förslag på hur det samlade behovet av ett utvecklat och säkert kommunikationssystem för aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar bäst kan tillgodoses.
Uppdraget ska redovisas senast den 12 februari 2021.
-
Inrätta och driva ett nationellt forum för sprängämnessäkerhet (MSB 2020-07822)
Forumet ska verka för att öka sprängämnessäkerheten genom att bidra till och stimulera erfarenhetsåterföring och kunskapsutveckling inom området. Det ska också identifiera behov av medvetandehöjande åtgärder och sprida information till berörda aktörer. Ett antal andra myndigheter ska ingå i forumet.
Uppdrag till MSB att inrätta och ansvara för ett nationellt forum för sprängämnessäkerhet
-
Kartlägga och utveckla kommunernas arbete med tillstånd och tillsyn av explosiva varor (MSB 2020-07827)
MSB ska kartlägga och analyser kommunernas arbete med tillstånd och tillsyn av explosiva varor samt lämna förslag på åtgärder och rekommendationer som kan bidra till att utveckla arbetet. Förslagens effekter ska även bedömas.
Uppdraget ska redovisas senast 18 december 2020.
-
Göra en översyn av metoder för märkning av sprängmedel för civilt bruk (MSB 2020-07825)
Möjligheterna till märkning av sprängmedel som är inte går att avlägsna och helst går att spåra även efter detonation ska undersökas. Effekterna av att införa en sådan märkning ska analyseras ur flera perspektiv, bland annat funktionalitet, miljökonsekvenser och kostnader.
Uppdraget ska slutredovisas senast 2 april 2021.
Uppdrag till MSB att göra en översyn av metoder för märkning av sprängmedel för civilt bruk
-
Kraftsamla för att öka samhällets förmåga att hantera illegal verksamhet med explosiva varor (MSB 2019-14130)
Tillsammans med fem andra myndigheter har MSB regeringens uppdrag att kraftsamla för att motverka problematiken med illegala sprängningar i samhället. I uppdraget ingår bland annat att stärka samverkan mellan myndigheter, att förbättra kontroller och inspektioner, att undersöka om systemet för civil användning kan förbättras samt att förhindra illegal tillverkning och införsel av explosiva varor.
Uppdraget ska slutredovisas senast 30 november 2021.
-
Uppdrag att bistå med transporter och logistik med anledning av covid-19 (MSB 2020-07407)
Regeringen har fattat beslut att ge MSB i uppdrag att vid behov stödja regioner, kommuner, företag och andra aktörer genom att hantera transport och logistik avseende skyddsutrustning och annan materiel till följd av covid-19.
En rapport om arbetet ska lämnas senast den 31 december 2020 till Regeringskansliet (Justitiedepartementet).
-
Identifiera särskilda riskområden för ras, skred, erosion och översvämning som är klimatrelaterade (MSB 2019-09134)
MSB ska tillsammans med Statens geotekniska institut, identifiera områden i Sverige där det finns risk för klimatrelaterade ras, skred, erosion och översvämningar.
Uppdraget innebär också att beskriva sannolikhet och samhällsekonomiska konsekvenser.
Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 31 maj 2021.
-
Etablera ett nationellt ramverk för grunddata inom den offentliga förvaltningen
MSB ska tillsammans med flera andra myndigheter etablera ett nationellt ramverk för grunddata inom den offentliga förvaltningen.
Uppdraget genomförs parallellt, och i samverkan med, regeringsuppdraget att etablera en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte. Den struktur för styrning som tagits fram i det uppdraget omfattar också det fortsatta arbetet med ramverket för nationella grunddata och grunddatadomänerna.
Uppdraget ska slutredovisas senast 1 december 2021.
-
Riktade utbildningsinsatser på informationssäkerhetsområdet till offentlig sektor (MSB 2019-11715)
Riktade utbildningsinsatser till statliga myndigheter, kommuner och landsting för att höja nivån på informationssäkerhetsarbetet i offentlig sektor. MSB ska även vid behov särskilt utveckla stöd till mindre myndigheter.
Uppdraget ska redovisas senast den 1 mars 2021.
-
Strukturera informationssäkerhetsarbetet (MSB 2019-11710)
MSB ska ta fram en struktur för uppföljning av det systematiska informationssäkerhetsarbetet i den offentliga förvaltningen, det vill säga, statliga myndigheter, kommuner och landsting. Uppföljningsstrukturen ska även möjliggöra en samlad bedömning om nivån på det systematiska informationssäkerhetsarbetet i den offentliga förvaltningen, och kunna lanseras under 2020.
Uppdraget ska redovisas senast den 1 mars 2021.