Till innehåll på sidan

Praktisk incidenthantering i industriella informations- och styrsystem

Utbildningen syftar till att höja kunskapsnivån för att förebygga, hantera och följa upp it-incidenter i industriella informations- och styrsystem.

Detaljer

Målgrupp

Kursen riktar sig till systemadministratörer hos organisationer inom offentlig sektor, vid myndigheter och näringsliv.

Förkunskaper

Erfarenhet av arbete som systemadministratör inom it, gärna med fokus på industriella informations- och styrsystem, samt god förståelse för datornätverk.

Förståelse för säkerhetsproblem inom industriella informations- och styrsystem, exempelvis genom att tidigare gått de grundläggande NCS3-kurserna Säkerhet i kontrollsystem eller Säkerhet i industriella informations- och styrsystem

Kostnad

Kursen finansieras av MSB och är därför avgiftsfri för deltagarna. Lunch ingår. Deltagarna bekostar själva övrig kost, logi och resor. Anmäld deltagare som uteblir från kursen debiteras SEK 10 000.

Kursinnehåll

Kursen är praktiskt inriktad och genomförs av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
Incidenthanteringskursen är nyutvecklad och syftar till att ge deltagarna en förmåga att använda metod och verktyg för att förebygga, hantera och följa upp incidenter.

Kursen omfattar fyra heldagar och innehåller såväl föreläsningar som praktiska laborationer och övningar där deltagarna i grupp får hantera ett antal incidenter i en realistisk it- och styrsystemmiljö.

Incidenthanteringskursen är uppbyggd i tre delar:

  • Teori där deltagarna ges inblick i en generisk it-incidenthanteringsmetod sammanställd av forskare vid FOI.
  • Träning bestående av praktiska laborationer där olika verktyg för incidenthantering testas, bland annat  MSB:s skyddspaket ICS/SCADA och öppna verktyg såsom Wireshark.
  • Övning över tre sessioner där deltagarna delas upp i grupper och får möjlighet att öva hantering av ett antal it-baserade angrepp och incidenter i ett realistiskt företagsnätverk.


Intresseanmälan

Just nu finns det inga fler tillfällen inbokade till Praktisk incidenthantering i industriella informations- och styrsystem. Anmäl gärna ditt intresse för framtida kurstillfällen och få information om förändringar och fastställda datum.

Mer information om hur MSB behandlar dina personuppgifter när du anmäler dig till den här kursen finns på sidan Behandling av personuppgifter.

Så här behandlar MSB personuppgifter

 

 

Mer information

Frågor om kursen skickas till ics@msb.se

Mer information om kursen finns på FOI:s hemsida: 
Praktisk incidenthantering i industriella informations- och styrsystem

Tillfällen

Anmälan stängd
Ort: Linköping
Klockan: 00:00
Antal platser: 16
Platser kvar: 9
Längd: 4 dagar
Anmälan stängd
Ort: Linköping
Klockan: 00:00
Antal platser: 16
Platser kvar: 4
Längd: 4 dagar

Senast granskad: 26 maj 2021

Till toppen av sidan