Till innehåll på sidan

Support och utbildning

Via ditt abonnemang erbjuder vi support och utbildning på de olika delarna i RIB. Här finner ni svaren på de vanligaste frågorna.

Till RIB Support kan du vända dig med allmänna frågor om MSB RIB, få praktiska tips och hjälp runt användning, få hjälp med tekniska problem, göra felanmälningar samt ge förslag på förbättringar med mera.

Du kan även kontakta supporten med frågor rörande abonnemang, fakturor och utbildning.

Kontakt

RIB Support
010-240 5530

Telefontid: Helgfri måndag-fredag 9:00-11:00

Dag före helgdag samt klämdag hänvisar vi till mail.

 

 • Systemkrav

  För att kunna installera och använda programmen i MSB RIB så krävs att vissa förutsättningar uppfylls. På denna sida återges mer om dessa krav.

  Vi rekommenderar dig att läsa de särskilda systemkraven för utvalda produkter i listan till höger med mer detaljer om systemkraven för produkterna i MSB RIB.
   
  Om datorn inte uppfyller minimikraven kanske inte produkterna kommer att fungera korrekt eller fullt ut som tänkt.

  Verkliga krav kan variera beroende på systemkonfiguration och de program och funktioner som installeras.

 • Aktuella versioner

  RIB 1.3.6

  Lupp 6.7.0

  Karta 1.7.0

  Spridning Luft 2.1.1

  RIB Exchange 2.6.0

  MSB Spridning Mark 1.4

 • Användarguider

  Här finns material för dig som vill lära dig mer om hur man använder de olika delarna i MSB RIB.

  På Youtube finns en spellista för MSB RIB där vi kontinuerligt fyller på med instruktionsfilmer som visar olika delar av programmet.

  Spellistan för RIB

   

Vanliga frågor om RIB

 • Hur vet jag vilken version av appen "Farliga ämnen" jag har?

  För att se vilken app-version du har, välj Övrigt > Om Farliga ämnen inne i appen.

 • Varför kan jag inte uppdatera appen Farliga ämnen?

  På grund av en tidigare bugg, som vi rättade i höstas, kan användare med äldre version av appen än 1.0.3 få problem i och med databasuppdateringen.

  Om du skulle råka ut för det är det bara att radera appen och installera den på nytt, vilket säkerställer att du har en fungerande version.

  För att se vilken app-version du har, välj Övrigt > Om Farliga ämnen inne i appen.

 • Hur hämtar och installerar man RIB Huvudprogram?

  RIB Huvudprogram laddar du ner från vår nedladdningssida, se länk nedan.
  RIB Huvudprogram kan du ladda ner och installera även om du inte har programmet installerat sedan tidigare. Du kan också använda den för att uppdatera från version 1.3.0, både lokal och serverinstallation. Äldre versioner än 1.3.0 måste avinstalleras innan den nya versionen kan installeras.
  Du installerar sedan genom att packa upp zip-filen på datorn och starta programmet ”Setup RIB Huvudprogram.exe”. En installationsguide kommer att hjälpa dig igenom installationen.

  Nedladdningssidan

 • Vad gör jag om nedladdningen av installationsfiler avstannar?

  Testa att ladda ner filen när du är uppkopplad med nätverkskabel.

  Om inte det fungerar kontaktar du oss på rib@msb.se. Ange dina inloggningsuppgifter i din fråga så hjälper vi dig att ladda ner filen.

 • Kundnamn och kundnummer har inte angetts eller innehåller fel. RIB kan inte söka efter uppdateringar förrän detta har åtgärdats.

  En orsak kan vara att du har glömt att fylla i dina användaruppgifter eller skrivit in felaktiga uppgifter. Om du är Internetansluten när Huvudprogrammet startas kontrollerar programmet uppgifterna mot vår kunddatabas. Så länge du får detta felmeddelande kan du inte ladda ner uppdateringar.

  Skriv in rätt kunduppgifter. Uppgifterna finns på fakturan som kommer med abonnemanget. Om du inte hittar uppgifterna, kontakta RIB Support på rib@msb.se.

  Starta MSB RIB Huvudprogram och välj Arkiv - Inställningar.
  Under fliken Allmänt skriver du in kunduppgifterna. Tryck på OK för att spara.
  (Om det inte går att ändra uppgifterna i fälten beror det på att användaren som kör programmet inte har rättigheter att ändra dem)
  Observera att detta endast kan utföras på lokal installation eller servern om ni har en klient/server installation.

 • Varför är knappen för en komponent utgråad?

  Den aktuella komponenten är inte installerad.

  Ladda ner komponenten från vår nedladdningssida och installera den.
  Notera att komponenterna måste installeras lokalt på alla klienter om ni kör en klient/server installation.

   

 • Kan jag köra MSB RIB på Mac eller Linux?

  Att utveckla MSB RIB som applikation för operativsystemen Mac OS X och iOS är i dagsläget inget MSB har för avsikt att göra. Det finns dock flera tredjepartslösningar för att använda Windowsbaserade operativsystem som stöds av RIB på Mac, IPhone och IPad med mera. Kontakta din IT-administratör för mer information.

  Detta är exempel på lösningar som kan tillämpas. Lösningarna har rapporterats fungera hos användare

  OBS! RIB Support supportar endast Windowsbaserade operativsystem och kan heller ej stå för support avseende tredjepartsprodukter. MSB tar inte ansvar för implementationen eller eventuella konsekvenser av nedanstående lösningar.

  Boot Camp

  Mac-användare kan sedan några år tillbaka köra Windowsbaserade operativsystem i Mac OS X via Boot Camp. Med Boot Camp kan systemet startas direkt med Windows som operativsystem (finns rapporterade användare av RIB som gör detta med lyckat resultat). Mer information om Boot Camp finns på Apples hemsida.

  Virtualiseringsprogram

  Mac-användare sedan några år tillbaka köra Windowsbaserade operativsystem i Mac OS X via virtualiseringsprogram.  Virtualiseringsprogram i Mac OS X emulerar PC-hårdvara och Windowsmiljö parallellt med Mac OS X. Mer information om virtualiseringsprogram finns på Apples hemsida.

  Virtualiseringsprodukter och fjärråtkomstlösningar

  För Mac, IPhone och IPad finns det virtualiseringsprodukter och fjärråtkomstlösningar som går att använda för att komma åt Windowsmiljöer där RIB finns installerat. Citrix är ett exempel.

   

 • Varför kan jag inte läsa den fil jag exporterat från MSB RIB Lupp dagbok?

  Från och med Windows 10 version 1803 installeras XPS viewer inte längre automatiskt när man installerar Windows 10.
   
  Lösningen är att Installera XPS viewer. Detta kräver administratörsrättigheter på datorn.

  1.  Öppna inställningar (Windows tangent + i)
  2. Öppna ”Appar”.
  3. Öppna ”Appar och funktioner”.
  4. Klicka på länken ”Hantera valfria funktioner”.
  5. Välj nu ”Lägg till en funktion”.
  6. Välj ”XPS viewer”
  7. Installera.

  Ett alternativ är, om du har en pdf-skrivare installerad på datorn, gå till arkiv/skriv ut och där välja att skriva ut hela dagbokslistan eller valda insatser som PDF.
  Resultatet blir detsamma men du få gå en lite annan väg.

 • Vad står RIB för?

  Man kan lockas att tro att RIB är en förkortning men det är ett varumärke, programpaketets namn.

 • Är RIB något nytt?

  MSB RIB har en lång historia och programpaketet har gått från att vara ett stordatorsystem till att ha delar tillgängliga på webben.

  MSB RIB har sin bakgrund i ett forskningsprojekt som startade 1985 och leddes av Statens brandnämnd. Projektet drevs sedan av Statens räddningsverk, som bildades då Statens brandnämnd lades samman med civilförsvarsstyrelsen 1986. 1 januari 2009 ersattes Statens räddningsverk, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar av MSB.

  Från början var MSB RIB ett stordatorsystem som öppnades för sökning online via terminaler i juli 1991. I maj 1993 gavs den första CD-versionen ut. Huvudargumentet till en CD-version var att öka tillgängligheten, men också för att öka säkerheten vid själva hanteringen.
  MSB RIB har fortsatt att utvecklats i takt med teknikutvecklingen i övrigt. Stordatordriften har lämnats och under 1995 kom MSB RIB i sin första Windows-version.

  Nästa stora utvecklingssteg påbörjades 2005 och i slutet av 2007 lanserades RIB XM. Tillägget XM lades till namnet för att spegla den fullständiga omarbetning som genomförts av systemet. Bland annat hade RIB XM en helt ny teknisk plattform, ny funktionalitet och ett nytt grafiskt användargränssnitt. I utvecklingsarbetet lades mycket fokus på användbarhet och användningstester. Från och med RIB XM blev det möjligt att ladda ner uppdateringar via Internet.
   
  Från och med RIB 1.3, som släpptes i juni 2015, så togs ytterligare ett steg och MSB RIB skickas inte längre ut på DVD-skivor utan distribueras endast via nedladdning från hemsidan.
   
  2011 lanserades Bibliotek på webben. Under 2014 kom Farliga ämnen och 2015 blev även Resurs tillgängligt på webben. De första verktygsprogrammen, i form av HazMat Training och Fire Training kom 2016.

  MSB RIB har utvecklats och vidareutvecklas utifrån de synpunkter, önskemål och förslag som våra användare rapporterar in.

 • Jag har problem med inloggningen på RIB Kunskapstest

  När du besöker MSB RIB på webben så finns det delar som endast är tillgängligt om du loggar in.

  För att du ska kunna använda vissa delar av MSB RIB på webben så krävs att du har ett konto på Min sida.

  Min sida (Länk när inloggningssidan finns i strukturen)

  Våra kunskapstest kräver inloggning för att ditt resultat ska kunna sparas till nästa gång du besöker oss. Det är även så att viss information i MSB RIB enbart riktar sig till myndigheter och räddningstjänst, det vill säga de som får myndighetsversionen (pro). Detta gäller Resurs på webben och för att få tillgång till den krävs både ett konto på Min sida och att din organisation är pro-kund.

  Om inloggningen misslyckas fler än 3 gånger så spärras kontot och du måste kontakta vår support.

  I Resurs och Kunskapstest så har varje användare kopplats till en organisation. Om du inte är kopplad till en organisation eller om du använder en annan maildomän än den din organisation använder som standard, så måste du kontakta vår support så att vi kan koppla dig till rätt organisation.

Senast granskad: 23 februari 2021

Till toppen av sidan