Till innehåll på sidan

Inloggning i WIS

Du loggar in i WIS med tvåfaktorsautentisering. Det innebär att du förutom e-postadress och lösenord även ska ange en engångskod när du loggar in.

Inloggning i WIS – gör så här

Så här loggar du in i WIS om du redan har skapat ett konto. Om du inte har ett konto följer du istället instruktionerna under rubriken "Så loggar du in i WIS första gången". Du som inte har loggat in i WIS sedan den nya inloggningen infördes i april 2022 behöver också skapa ett konto.

 1. Gå till inloggningssidan för WIS: www.swis.se
 2. Skriv in e-postadress och lösenord. Klicka på logga in.
 3. Välj hur du vill få din engångskod. Engångskoden skickas till dig via det sätt som du valt (e-post, sms och/eller autentiseringsapp).
 4. Skriv in din kod. Du loggas nu in i WIS.

Så loggar du in i WIS första gången

För att logga in i WIS behöver du en användarprofil och ett konto. Om din organisation redan är aktör i WIS, vänder du dig till er aktörsadministratör för att få en användarprofil. Konto skapar du själv enligt guiden nedan.

Om du inte har loggat in i WIS sedan den nya inloggningen infördes i april 2022 ska du först skapa ett konto.

Du behöver skapa ett konto även om du har fått en användarprofil tilldelad. Din användarprofil kopplas till ditt konto först i steg 9 nedan. 

Skapa konto

 1. Gå till:www.swis.se
 2. Välj Logga in i WIS.
 3. Välj Skapa konto.
 4. Följ anvisningarna och fyll i den e-postadress du vill använda för inloggning, tillsammans med övriga uppgifter. Du ska också välja ett lösenord. Lösenordet måste vara minst 16 tecken långt, innehålla både stora och små bokstäver, siffror och något specialtecken (till exempel #!?%).
 5. Skriv in bokstäverna som du ser i bilden, för att visa att du är en person och inte en robot. Välj sedan Skapa konto.
 6. Strax får du ett mejl där du ska verifiera din e-postadress.
 7. Nu kan du logga in i WIS med e-postadress, lösenord och en engångskod. Engångskoden får du via e-post första gången. Följ anvisningarna på sidan.
 8. I nästa steg får du möjlighet att välja alternativ för tvåfaktorsautentiseringen. Du kan då skriva in ditt mobilnummer för att få engångskoden via sms och/eller aktivera den autentiseringsapp som du eventuellt vill använda. Det finns en guide i WIS där du kan se hur du aktiverar autentiseringsappen. Du kan ha alla tre alternativen aktiva samtidigt och välja vilket som passar bäst vid varje enskilt inloggningstillfälle. Om du inte gör några val kommer engångskoden att skickas med e-post. Det går att ändra inställningarna senare under Hantera inloggningskonto.
 9. Avslutningsvis kopplar du ihop kontot med en eller flera användarprofiler. Detta kan du göra på två sätt. Klicka på Lägg till i listan användarprofiler under Ej kopplade. Eller välj Lägg till användarprofil och fyll i din användarprofil (xxx_yyyyy). 

Tips för att säkerställa din inloggning – ställ in flera alternativ

Ställ gärna in så att du kan få din engångskod på mer än ett sätt (e-post, sms och autentiseringsapp). Då kan du fortfarande få din kod och logga in i WIS, även om du av någon anledning inte kommer åt den tjänst som du brukar välja, exempelvis din e-post.

Konto i WIS

När du skapar ditt konto anger du en e-postadress och lösenord som du väljer själv. När du är inloggad kommer du åt dina användarprofiler. De flesta har bara en användarprofil, men om du har flera kan du växla mellan dem utan att logga ut. Observera att en användarprofil kan ha en annan e-postadress än den du loggar in med i WIS.

Om du vill justera något gällande ditt konto väljer du Hantera inloggningskonto under ditt namn uppe till höger när du är inne i WIS. Här kan du byta lösenord, lägga till eller byta autentiseringsapp samt lägga till eller ändra telefonnummer.

Användarprofil i WIS

Se Skapa konto ovan. Är du en ny användare i WIS, kontaktar du din aktörsadministratör för att få en användarprofil.

Om du är användare hos mer än en aktör och därför har mer än ett WIS-konto, kan du nu enkelt växla mellan dina användarprofiler utan att logga ut.

Du kan hantera uppgifterna i din användarprofil genom att klicka på ditt namn uppe till höger när du är inne i WIS. Observera att en användarprofil kan ha en annan e-postadress än den du loggar in i WIS med.

Tvåfaktorsautentisering

Tvåfaktorsautentisering eller tvåfaktorsinloggning är ett extra säkerhetslager för att säkerställa att du är den enda personen som kan komma åt ditt konto, även om någon annan känner till ditt lösenord.

I WIS loggar du in med en e-postadress och ditt lösenord. Som en andra faktor ska du därefter ange en engångskod. Du väljer själv om du vill få engångskoden via en autentiseringsapp i din mobiltelefon eller via e-post eller sms.

Första gången du loggar in erbjuds bara e-postalternativet, eftersom du måste ange vilken app och vilket mobilnummer du vill använda. Alla tre metoderna kan vara aktiva samtidigt och du väljer vilken som passar bäst för varje enskilt inloggningstillfälle. Det går att uppdatera ditt val av autentiseringsapp eller mobilnummer vid behov.

Autentiseringsapp

En autentiseringsapp är en av tre alternativa metoder, där du kan få den engångskod som du behöver för att logga in i WIS. En fördel med autentiseringsapp är att den fungerar vid dålig eller obefintlig mobiltäckning. MSB rekommenderar den här metoden.

Ladda ner en autentiseringsapp (OTP) från en appbutik i din telefon. Det finns ett antal autentiseringsappar att välja mellan. Ta reda på om din organisation rekommenderar någon specifik autentiseringsapp.

Frågor och svar om inloggning i WIS

Senast granskad: 19 januari 2023

Till toppen av sidan