Kurs för beslutsfattare i samhällsviktiga verksamheter: Ledningsperspektiv på informations- och cybersäkerhet
Kursen syftar till att stärka din förmåga att leda och styra informations- och cybersäkerhetsarbetet i din organisation för att minska riskerna i verksamheten, förbättra motståndskraften och effektivisera arbetet.
Detaljer
Målgrupp
Kursen vänder sig i första hand till dig som ansvarar för övergripande styrning i organisationen och alltså fattar beslut om informations- och cybersäkerhet i organisationer med samhällsviktig verksamhet: myndigheter, regioner, kommuner, näringsliv eller frivilligsektor. Har du en annan typ av ledande eller beslutsfattande roll kan du också ha nytta av kursen, i syfte att öka din förståelse och förmåga att stödja arbetet i organisationen. Kursen är främst utformad för dig som inte redan jobbar löpande med informations- och cybersäkerhetsfrågor i ditt ledarskap.
Personer i stödjande roller, som exempelvis informationssäkerhetssamordnare, it-säkerhetschef, konsult eller utbildare, ingår inte i målgruppen.
Kostnad
Kursen är avgiftsfri.
Om kursen
Kursdatum
Nästa kurstillfälle startar 15 september 2025. Kursen innehåller några moment som behöver planeras in i förväg: diskussion och övning med den egna ledningsgruppen, samt digitalt forum med andra kursdeltagare. Digitalt forum kommer att erbjudas flera gånger under hösten, de första tillfällena blir 2/10 (eftermiddag) och 22/10 (förmiddag), med reservation för ändringar. Mer information får du när du anmäler dig.
Anmälan och antagning
För att kunna bli antagen till kursen behöver du anmäla dig. Anmälan till kursen öppnar 26 augusti 2025. Just nu kan du göra en intresseanmälan till kursen, vilket innebär att vi skickar information och en påminnelse till dig när anmälan öppnar (se nedan under Intresseanmälan). MSB förbehåller sig rätten att göra urval för att nå rätt målgrupp och uppnå bred representation
Kursens innehåll
Kursen behandlar ledningens roll för informations- och cybersäkerhetsarbetet i organisationer med samhällsviktiga funktioner, och hur styrningen i detta område hänger ihop med verksamhetsstyrningen i stort. Kursen belyser också hur stärkt säkerhet gör organisationen mer robust och hur det bidrar till att stärka hela samhällets motståndskraft.
Kursens upplägg
Kursen ges online och består av teoretiska och praktiska moduler som du genomför i egen takt. Inledningsvis får du en teoretisk genomgång om ledningsperspektivet på informations- och cybersäkerhet. Detta följs av en diskussionsuppgift som du genomför med din ledningsgrupp. Efter det kommer ett gemensamt moment med andra kursdeltagare, ett digitalt forum för diskussion och erfarenhetsutbyte. Kursen avslutas med en övning som du genomför med din ledningsgrupp.
Totalt omfattar kursen ungefär fem timmar och genomförs i egen takt inom 3 månader efter kursstart.
Kursplan Kurs för beslutsfattare: Ledningsperspektiv på informations- och cybersäkerhet
Informera andra om kursen
Tillhör du inte målgruppen? Tipsa gärna någon som gör det (men avstå från egen anmälan).
Till din hjälp har vi tagit fram ett informationsmaterial om kursen (se länkat pdf-dokument) som du kan använda för att informera och marknadsföra kursen till andra. Tänk på att det är ledningen som är målgruppen för kursen och att de själva behöver anmäla sig för att delta.
Om ledarkursen till CISO (pdf)
Intresseanmälan
Fyll i dina uppgifter för att få information och en påminnelse via e-post om när anmälan öppnar. Vänligen notera att detta inte är samma sak som anmälan till kursen!
Frågor och svar om kurs för beslutsfattare
-
Täcker den här kursen kravet på utbildning som NIS2 ställer?
Eftersom den svenska regleringen inte finns ännu är det inte klart hur utbildningskraven kommer att se ut. Den här kursen ger en god grund och minskar insteget att uppfylla de nya kraven när de kommer.
-
Hur fungerar kursen?
När du blir antagen till kursen får du tillgång till en digital plattform för att genomföra den. Kursen består av flera moduler som du genomför i egen takt. Några moduler är teoretiska som du genomför själv medan andra moduler är praktiska i form av diskussionsuppgifter och övningar som du genomför tillsammans med din ledningsgrupp. En modul genomförs tillsammans med andra kursdeltagare och fokuserar på erfarenhetsutbyte. Dessa moment behöver planeras in i förväg.
Kursen som helhet tar ungefär fem timmar att genomföra. Du har 3 månader på dig att slutföra kursen och få ett kursintyg. -
Varför ska jag gå kursen, hur gagnar det min organisation?
Med den här kursen stärker du din förmåga att leda och styra informations- och cybersäkerhetsarbetet i din organisation vilket bidrar till att minska riskerna i verksamheten, förbättra motståndskraften och effektivisera arbetet. Din kunskap och dina beslut inom informations-och cybersäkert hjälper organisationen att undvika eller minska konsekvenserna vid incidenter, vilket bidrar till att upprätthålla förtroendet för organisationen hos medborgare, kunder, ägare och andra intressenter. Kunskapen bidrar också till effektivisering av organisationens resurser, så att ni kan utforma rätt skydd till rätt kostnad.
-
Vad är samhällsnyttan med kursen?
Omvärldsläget ställer höga krav på Sverige som helhet att kunna fungera även vid större störningar i samhället. Många organisationer, särskilt samhällsviktiga verksamheter, behöver ha som målsättning att – så långt det är möjligt – fungera i vardagen, vid fredstida kriser och under höjd beredskap. Genom att skapa förmåga och uthållighet i verksamheten, genom att leda, styra och arbeta strategiskt med informations-och cybersäkerhet, bidrar er organisation till utvecklingen av det civila försvaret och till Sveriges beredskap.
-
Jag är inte i målgruppen för kursen, men vill uppmuntra ledningen i min organisation att gå – hur gör jag det?
Om du exempelvis ansvarar för att driva och samordna arbetet med informations- och cybersäkerhet i organisationen, föreslå gärna kursen för ledningen. Ta hjälp av informationsmaterialet (se pdf-dokument längre upp på sidan) för att informera och marknadsföra kursen till ledningen. Har du en annan roll kan du prata med en ledare i din organisation eller med den person/funktion som ansvarar för att driva och samordna informations- och cybersäkerhetsarbetet i organisationen. Finns ingen sådan kan du kontakta en ledningsstab eller liknande för att tipsa om kursen.