Naturolyckor och klimat
Naturolyckor inträffar årligen i Sverige, men skogsbränder, översvämning, värmeböljor, ras och skred blir vanligare och mer omfattande till följd av klimatförändringar.
Därför blir det förebyggande arbetet allt viktigare och kommuner, länsstyrelser med flera måste identifiera risker, sårbarheter och vidta åtgärder för att förebygga olyckor och andra negativa klimateffekter.
MSB:s mål är att vårt arbete ska bidra till att effekter av ett förändrat klimat inte orsakar fler olyckor eller samhällsstörningar. Vi hanterar statsbidrag som kommuner kan söka för att förebygga naturolyckor. Vi tar fram klimatanpassade beslutsunderlag i form av karteringar för översvämning och stabilitet, samt prognoser för gräs- och skogsbränder. Kartorna utgör ett stöd vid riskinventering, riskhantering och vid samhällsplanering.
MSB:s arbete med naturolyckor
Publikationsnummer: MSB1946
Utgivningsår: 2022
På grund av klimatförändringarna och samhällets sårbarhet bedöms olika naturhändelser kunna inträffa oftare, bli mer omfattande och få allt större konsekvenser. Med naturhändelser menas exempelvis, ra...
Nyheter
MSB i Almedalen 2022
Almedalen 2022 startar söndag 3 juli. MSB arrangerar två egna panelsamtal samtidigt som vi medverkar i en rad andra seminarium och rundabordet-samtal.
Extrema brandrisker i delar av Sverige
Under midsommarhelgen och i början av nästa vecka är risken för skogsbränder hög i stora delar av landet och extremt hög i vissa delar av södra Sverige. MSB uppmanar allmänheten att vara försiktiga i skog och mark, följa lokala brandriskprognoser som finns på respektive kommuns webbplats och ladda ner appen Brandrisk ute.
Det mänskliga beteendet ligger bakom flest bränder i naturen
Enligt statistik från räddningstjänstens inrapportering av insatser till MSB genomfördes 1770 insatser till skogsbränder under 2021. Den vanligaste orsaken till bränderna var det mänskliga beteendet.