Naturolyckor och klimat
Naturolyckor inträffar årligen i Sverige, men skogsbränder, översvämning, värmeböljor, ras och skred blir vanligare och mer omfattande till följd av klimatförändringar.
Därför blir det förebyggande arbetet allt viktigare och kommuner, länsstyrelser med flera måste identifiera risker, sårbarheter och vidta åtgärder för att förebygga olyckor och andra negativa klimateffekter.
MSB:s mål är att vårt arbete ska bidra till att effekter av ett förändrat klimat inte orsakar fler olyckor eller samhällsstörningar. Vi hanterar statsbidrag som kommuner kan söka för att förebygga naturolyckor. Vi tar fram klimatanpassade beslutsunderlag i form av karteringar för översvämning och stabilitet, samt prognoser för gräs- och skogsbränder. Kartorna utgör ett stöd vid riskinventering, riskhantering och vid samhällsplanering.
MSB:s arbete med naturolyckor
Publikationsnummer: MSB1946
Utgivningsår: 2022
På grund av klimatförändringarna och samhällets sårbarhet bedöms olika naturhändelser kunna inträffa oftare, bli mer omfattande och få allt större konsekvenser. Med naturhändelser menas exempelvis, ra...
Nyheter
MSB uppmärksammar Internationella fredsdagen
Idag den 21 september är det den Internationella fredsdagen. Den instiftades av FN 1981 och firas varje år för att främja hållbar fred och icke-våld både nationellt och internationellt. Ett aktuellt exempel är MSB:s fredsfrämjande arbete i Ukraina, som bland annat innefattar minhantering, sjukvårdsutbildningar, biståndssamordning och säkerhet.
Utredning av översvämningarna i Västmanland
MSB har beslutat att översvämningarna som drabbat delar av Västmanlands län ska utredas. Länsstyrelsen i Västmanlands län har därför fått i uppdrag att utreda konsekvenserna av översvämningarna och ska återrapportera till MSB inom 6 månader.
Stort intresse för statsbidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor
Klimatanpassning och förebyggande arbete för att minska risken för skador på grund av naturolyckor blir allt viktigare. Under årets två ansökningsperioder har kommunerna sökt bidrag för sammanlagt mer än 800 miljoner kronor från MSB.
Senast granskad: 13 april 2022