Till innehåll på sidan

Beredskapsveckan

Beredskapsveckan är en temavecka och kommunikationsinsats som arrangeras vecka 39 varje år. Veckan leds av MSB och genomförs av många aktörer samtidigt i syfte att stärka motståndskraften hos invånarna. Temat för 2024 års vecka är ”Sätt igång!”.

Nytt! Frågestund 

Den 2 juli höll MSB en digital frågestund inför Beredskapsveckan. Tack till alla som deltog! Här kan du titta på presentationen från mötet och ladda ner PowerPoint-presentationen som visades. Filmen kommer att uppdateras med textning inom kort. 

Presentation från digital frågestund 2 juli (pptx)

NYTT! Anmälan till Beredskapsveckan

Nu är anmälningslänken öppen för aktörer som önskar delta officiellt i Beredskapsveckan.

Till anmälan

Beredskapsveckans nyhetsbrev

Löpande information om Beredskapsveckan ges i vårt nyhetsbrev. Prenumerera gärna på detta.

Till anmälan för Beredskapsveckans nyhetsbrev

Mer om Beredskapsveckan

Beredskapsveckan startade 2017 på initiativ av MSB, med syftet att få fler privatpersoner att förbereda sig för en eventuell kris. Rekommendationen är att vi som privatpersoner ska ha en hemberedskap för att klara oss utan samhällets hjälp i en vecka.

Beredskapsveckan leds av MSB och genomförs främst av kommuner, länsstyrelser och frivilligorganisationer – i syfte att sprida kunskap om beredskap till privatpersoner. Men även föreningar, skolor, arbetsplatser etcetera är varmt välkomna att delta.

2023 deltog 224 av 290 kommuner i Beredskapsveckan genom olika aktiviteter.

Deltagande i Beredskapsveckan 2023

Beredskapsveckans tema 2024: ”Sätt igång”

Temat "Sätt igång" är en uppmaning till att stärka sin egenberedskap innan en kris eller ett krig hotar. Vi ska fortsätta att möta privatpersoner i deras vardag mitt i det försämrade säkerhetspolitiska läget, med tuffare ekonomi och allt tydligare konsekvenser av klimatförändringarna. Vi ser ett ökande engagemang hos privatpersoner och det tar vi vara på.

Temat är medvetet valt för att kunna anpassas lokalt. Det är öppet formulerat så att det går att sätta i gång med det man ser som mest angeläget. Vad vill just ni sätta i gång med? Vattenberedskap, trygghetspunkter eller skyddsrum? Temavecka på jobbet, i skolan eller i bostadsområdet? Sätt i gång! 

Lokala broschyrer

Som en del i MSB:s Guide till riskkommunikation finns nu råd och inspiration för att ta fram lokala broschyrer om kris och krig.

Senast granskad: 10 juli 2024

Till toppen av sidan