Till innehåll på sidan

Om Rysslands invasion av Ukraina

MSB har samlat information om vad du som privatperson kan tänka på med anledning av det säkerhetspolitiska läget. Det finns även råd till myndigheter och företag samt information om vad MSB gör.

Lär dig mer om källkritik

I det sjätte avsnittet av SVT:s serie Samhällskollaps är temat fake news där en desinformationskampanj leder till oroligheter i landet. Att vara källkritisk innebär att värdera den information man tar del av. Att ha ett källkritiskt förhållningssätt till information är att hela tiden ha följande fråga i bakhuvudet: Vem säger vad och varför?

Skogsbrand och vegetationsbrand

Här finns information som rör skogsbrandssäsongen. Den riktar sig främst till kommunal räddningstjänst, länsstyrelser och kommuner. Ni hittar aktuell beredskap för våra helikoptrar och skopande flygplan, informationsmaterial om brandrisk och annat stöd.

Om krisen eller kriget kommer

Din förberedelse ökar hela landets motståndskraft. Beställ, ladda ner eller lyssna på "Om krisen eller kriget kommer" för att lära dig mer och få tips för din hemberedskap. Broschyren finns på många olika språk.

Cyberhot och cybersäkerhet

MSB har i uppdrag att ge råd och stöd i informations- och cybersäkerhet. I detta ingår att hantera och förebygga it-incidenter och cyberangrepp. Vi arbetar aktivt med att informera om riskerna med det digitaliserade samhället och erbjuder stöd och vägledning.

Nyheter

20 maj 2022
Klockan 11.47

Bevakningsansvariga myndigheter kan ansöka om medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2023-2025

Nu är det öppet att ansöka om projektmedel från anslag 2:4 Krisberedskap för perioden 2023 2025. Det finns även möjlighet att omfördela redan beviljade medel för akuta åtgärder 2022.
18 maj 2022
Klockan 16.48

Kungaparet och finsk delegation besökte MSB

På onsdagen den 18 maj besökte Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia MSB i Solna tillsammans med en delegation från Finland bestående av ministrar och presidentens fru, Jenni Haukio. De togs emot av generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka och besöket gav upphov till intressanta demonstrationer av hur det svensk-finska samarbetet inom krisberedskap och civilt försvar fungerar nu och framåt.
18 maj 2022
Klockan 14.05

Strukturreform för krisberedskap och civilt försvar ger tydligare ansvar och handlingskraft

Den 18 maj presenterade regeringen vid en pressträff en strukturreform för krisberedskap och civilt försvar. Reformen innebär bland annat att tio myndigheter får ett så kallat sektorsansvar, att sex civilområden bildas på länsstyrelsenivå och att MSB får en tydlig roll i att planera och utveckla det civila försvaret.
Till toppen av sidan