Olycksutredningar från kommuner
Olycksutredningar rapporteras in för att delge erfarenheter till räddningstjänster, kommuner, myndigheter och andra intresserade aktörer. Utredningarna är mer omfattande än räddningstjänstens händelserapporter och kan omfatta brand, trafikolyckor, drunkning, räddningsinsatser, utsläpp av farligt ämne med mera.
Öppna verktyget - Olycksutredningar från kommuner
Detaljer
Ämneskategori
- Räddningstjänst
- Olycksförebyggande
- Brandskydd
Beställning
För att rapportera in behöver du inloggning. Skicka e-post till olycksutredning@msb.se med kontaktuppgifter för att få inloggningsuppgifter.
Typ av system
- Rapportering och ansökan
På gång inom utredning av räddningsinsats
Utveckling av inrapportering av olycksutredningsrapporter
Det pågår ett arbete med att ändra inrapporteringen av olycksutredningsrapporter så att de framöver inte längre ska skickas via det separata webbsystem som används idag (olycksutredning.msb.se).
Syftet med förändringen är att förenkla hanteringen av olycksutredningsrapporter både för räddningstjänsten och MSB.
MSB ändrar sin mottagningstjänst för händelserapporter (API) så att olycksutredningsrapporterna ska skickas samma väg. Det innebär alltså att olycksutredningsrapporterna ska skickas via räddningstjänstens verksamhetssystem, Daedalos eller EOS, på ett liknande sätt som händelserapporterna.
Utvecklingen på MSB förväntas bli klar under hösten 2025. När båda verksamhetssystemen har infört ändringarna kommer nuvarande webbsystem att stängas för olycksutredningsrapporter.
Inrapportering av dödsbrandsrapporter
Längre fram kommer även inrapporteringen av dödsbrandsrapporter att justeras på liknande sätt. I samband med det kommer vissa förändringar i händelserapportens utformning att göras. Vi kan i nuläget inte säga något om planeringen, utan kommer längre fram att berätta mer om hur omfattande det blir och när det träder i kraft.
-
Varför gör MSB den här förändringen?
Syftet med förändringen är att hanteringen av olycksutrednings- och dödsbrandsrapporter ska bli enklare för räddningstjänsten och MSB.
Idag skickas olycksutredningsrapporter och dödsbrandsrapporter in till MSB via MSB:s webbsystem (olycksutredning.msb.se). Webbsystemet är föråldrat, både vad gäller teknik och hur det fungerar för dig som användare, och behöver därför bytas ut.
När det gäller dödsbrandsrapporter är det lite extra besvärligt, du som ska skicka uppgifter till MSB behöver då ladda ner en pdf-blankett på msb.se, fylla i den och spara den på din dator för att sedan skicka in den via webbsystemet.
Det finns ofta en händelserapport till de händelser som räddningstjänsten gör en olycksutredning för eller då det varit någon som omkommit i en brand. Att då samla all inrapportering på ett och samma ställe (Daedalos/EOS) underlättar för alla parter. Det blir enklare för dig på räddningstjänsten, du slipper logga in i flera olika system för att skicka olika typer av rapporter och du har allt samlat på samma ställe när du vill göra analyser.
Det gör det också enklare att genomföra analyser och sammanställningar på MSB, vilket i sin tur bidrar till att det blir lättare för MSB att sprida de lärdomar som kommer fram genom de olycksutrednings- och dödsbrandsrapporter som du skickat in.
-
Kan inte MSB bygga ett nytt webbsystem för inrapportering av olycksutrednings- och dödsbrandsrapporter?
MSB hade kunnat bygga ett helt nytt webbsystem för att ta emot olycksutrednings- och dödsbrandsrapporter på ett liknande sätt som idag. Det hade varit möjligt att lägga in frågorna från pdf-blanketten för dödsbränder i ett webbformulär för att förenkla ifyllandet. Det hade också varit möjligt att förenkla hanteringen på MSB genom en starkare koppling mellan händelserapport och olycksutredningsrapport/dödsbrandsrapport. Men det hade inte förenklat hanteringen för dig på räddningstjänsten. Du hade även fortsatt behövt logga in i flera olika system för att skicka olika typer av rapporter och det skulle även fortsatt vara svårare att göra analyser.
-
Vad innebär det ändrade sättet att skicka olycksutredningsrapporter för mig som olycksutredare?
Istället för att skicka din olycksutredningsrapport via det webbsystem som MSB idag tillhandahåller, går du in i ert verksamhetssystem (Daedalos/EOS). Där ska du kunna koppla din olycksutredningsrapport till en redan inskickad och av MSB godkänd händelserapport, du bifogar den olycksutredningsrapport du sparat ner i pdf-format och skickar sedan till MSB. Tillsammans med fil och händelserapportkoppling skickar ditt verksamhetssystem även dina kontaktuppgifter till MSB.
-
Har någon räddningstjänst tillfrågats?
MSB vill inte göra den här typen av förändringar utan att prata med räddningstjänsten. I slutet av 2024 genomfördes därför två digitala möten där 18 representanter från lika många räddningstjänster deltog.
Räddningstjänster av olika storlekar och från olika delar av landet. Det var huvudsakligen personer som utför olycksutredningar/dödsbrandsutredningar som deltog, men några hade även andra roller i räddningstjänsten.
-
Vad innebär det ändrade sättet att skicka dödsbrandsrapporter för mig som utredare?
Istället för att fylla i dagens dödsbrandsblankett och sedan skicka den via MSB:s webbsystem, går du in i ditt verksamhetssystem och fyller i de uppgifter som behövs på ett liknande sätt som du fyller i uppgifter i händelserapporten.
Arbetet med förändrad inrapportering av dödsbrandsrapporter har ännu inte påbörjats och vi kan därför i nuläget inte säga hur utformningen av dödsbrandsrapporten kommer att se ut. Det skulle kunna tänkas att det blir en helt integrerad del av händelserapporten, ungefär som när du idag fyller i olika uppgifter beroende på händelsetyp. Men det kan också finnas skäl att utforma det på ett helt annat sätt. MSB kommer att stämma av lösningen med er på räddningstjänsten när arbetet har påbörjats.
-
Kommer det att göras några förändringar i händelserapporten i samband med de här förändringarna?
Det är planerat att förändra några delar av händelserapporten i samband med det ändrade inrapporteringssättet för dödsbrandsrapporter. I nuläget vet vi inte vilka de ändringarna är.
-
När ska den nya inrapporteringen av olycksutredningsrapporter vara klar?
MSB förväntas vara klara med sin del under hösten 2025.
För frågor när verksamhetssystemen är färdigutvecklade hänvisas till respektive systemleverantör.
-
När ska den nya inrapporteringen av dödsbrandsrapporter vara klar?
Arbetet förväntas påbörjas under hösten 2025 på MSB.
Vi kan i nuläget inte säga något mer om planeringen utan kommer längre fram att berätta mer om hur omfattande det blir och när det träder i kraft.
-
När stängs MSB:s nuvarande webbsystem (olycksutredning.msb.se) ner?
När båda verksamhetssystemen infört möjlighet att skicka olycksutredningsrapporter kommer MSB stänga ner möjligheten att skicka olycksutredningsrapporter via det nuvarande webbsystemet.
Motsvarande gäller inrapportering av dödsbränder, när både MSB och de båda verksamhetssystemen är klara med utvecklingen, kommer nuvarande webbsystem att stängas ner helt.
-
Kan räddningstjänsten skicka olycksutrednings- och dödsbrandsrapporter på något annat sätt än via Daedalos/EOS?
Syftet med förändringarna är att förenkla hanteringen av olycksutrednings- och dödsbrandsrapporter både på räddningstjänsten och på MSB genom att samla dem med händelserapporten.MSB har därför inte planerat för något annat alternativ än att inrapporteringen ska ske via samma verksamhetssystem som händelserapporterna. Det är alltså inte möjligt att skicka endast olycksutredningsrapporter och dödsbrandsrapporter via ett verksamhetssystem och händelserapporter via ett annat. MSB har naturligtvis inga synpunkter på vilket verksamhetssystem som används, bara det används för alla typer av rapporter.
Det är heller inte planerat för någon annan parallell lösning.
-
Finns det någon dokumentation om MSB:s API (mottagningstjänst)?
Hör av dig till statistik@msb.se så skickar vi den dokumentation som finns.
Observera att MSB inte bygger något nytt API (mottagningstjänst) för olycksutrednings- och dödsbrandsrapporter, utan utvecklar det API som redan finns för händelserapporterna med ny funktionalitet. Det är alltså inte möjligt att skicka endast olycksutredningsrapporter och dödsbrandsrapporter via ett verksamhetssystem och händelserapporter via ett annat.
MSB har naturligtvis inga synpunkter på vilket verksamhetssystem som används, bara det används för alla typer av rapporter.