Släckmedel för räddningstjänst
Räddningstjänsten har ett antal olika släckmedel och tekniker för att bekämpa bränder. I dag gäller det inte bara släckeffektivitet utan hänsyn behöver också tas till miljöpåverkan. Varje situation kräver den bästa lösningen för att åstadkomma så små skador som möjligt.
På den här sidan
Enkät uppsamling av skumvätskor med PFAS avslutad
Om ni har missat att fylla i enkäter MSB skickat och inte anmält att ni har skumvätska med PFAS som behöver destrueras behöver ni omgångende kontakta Lynn Ranåker via e-post lynn.ranaker@msb.se
Destruering av skumvätskor med PFAS
MSB har fått i uppdrag av regeringen att under 2022 och 2023 destruera skumvätskor med PFAS som idag finns hos räddningstjänsten. För att finansiera destrueringen har MSB fått bidrag från Naturvårdsverket. Vi får just nu många frågor om hur det kommer gå till, när det kommer göras med mera. Här finns svar på några av frågorna.
Frågor och svar om enkät och destruering av skumvätskor med PFAS
-
I slutet av maj fick räddningstjänsten en enkät från MSB om destruering av skumvätskor med PFAS. Vi hann inte svara på den - vad ska vi göra?
Enkäten är stängd. Om er räddningstjänst fortfarande vill få skumvätskor med PFAS upphämtat och destruerat och missade att fylla enkäten behöver ni omgångende kontakta Lynn Ranåker via e-post lynn.ranaker@msb.se
-
När kommer upphämtning av skumvätskor med PFAS att ske?
Ni som inte fått ert skum med PFAS upphämtat än kommer att bli kontaktade av ett av de upphandlade företagen under hösten 2023 för att göra upp om hämtning.
-
Kommer MSB fortsätta samla in och destruera skumvätska med PFAS under 2023?
Ja, MSB har fått ytterligare finansiering för fortsatt insamling av skumvätskor med PFAS för 2023. Tidsplanen är att det kommer bli klart innan sommaren.
-
Kommer MSB hämta vår skumvätska med PFAS under 2023?
För de räddningstjänster som anmält att de har skumvätska med PFAS och ännu inte fått lämna ifrån sig så kommer de få göra det innan sommaren.
Om din räddningstjänst inte anmält till MSB att ni har skumvätska med PFAS behöver du kontakta MSB snarast via e-post till lynn.ranaker@msb.se. Ange "Destruktion av skumvätska, PFAS" i ämnesraden.
-
Vi som missade att anmäla att vi har skumvätskor med PFAS som vi vill lämna in - hur ska vi göra nu?
Den 26 maj 2023 skickade MSB en uppföljande enkät med erbjudande om att lämna mer skumvätskor med PFAS för destruktion. Senast 13 juni vill vi har ert svar.
Om er räddningstjänst vill få skumvätskor med PFAS upphämtat för destruering behöver ni svara på enkäten. Har ni redan lämnat det ni vill lämna behöver ni inte svara på enkäten.
-
Hur mycket skumvätska med PFAS har ni destruerat?
Hittills (september 2023) har 313 ton skumvätska med PFAS destruerats.
Insamling av brandsläckningsskum förebygger att farlig PFAS hamnar i naturen
-
Jag har blivit kontaktad av en forskare som heter Dauren Mussabek gällande ett projekt om skum med PFAS. Det är ett mejl på engelska. Står MSB bakom det projektet är det ett bluffmejl?
Ja, MSB står bakom det här projektet. Dauren Mussabek är ansvarig forskare för projektet Upphämtning av PFAS-skum i Sverige som genomförs vid LTH, Lunds universitet. Daurens roll är att samla in och analysera skumvätskor som innehåller PFAS.
-
Kan vi på räddningstjänsten plombera tanken?
Många räddningstjänster som kontaktar oss på MSB funderar på just plombering och det kan vara en väg att gå.
Det är då viktigt att tänka på att det finns noterat att fordonet har en tank som är kontaminerad av PFAS. Information behöver följa fordonet så att inte läckage riskeras i senare skede.
-
Vi har redan destruerat skum med PFAS, kan vi få ersättning i efterhand?
Nej. Uppdraget syftar till att inget PFAS-innehållande släckskum ska kunna komma ut i naturen genom att destruera de PFAS-innehållande skumvätskor som ännu inte destruerats.
Men till er som redan har destruerat PFAS-innehållande skumvätskor så har ni gjort något bra för er och er miljö.
-
Varför bekostar MSB detta nu och inte tidigare?
Den som har en miljöfarlig vara eller har förorenat ett område ska bekosta destruktion eller betala för de samhällsekonomiska konsekvenser som uppstår. För att förebygga att en miljöskada har nu regeringen avsatt pengar för att samla in det skum med PFAS som finns ute på landets räddningstjänster.
Aktiviteten ingår och finansieras av Naturvårdsverkets ramanslag för sanering och efterbehandling av förorenade områden. MSB har av regeringen fått uppgiften att under 2022 utföra uppdraget.
-
Anser ni på MSB att vi kan fylla på med ny skumvätska i tankarna?
Nja.
Ja, om tankar och andra komponenter till systemet är sanerade.
Nej, om utrustningen inte är sanerad, då riskerar rester av PFAS, som kan finns kvar att kontaminera mark.
-
Hur sanerar vi på räddningstjänsten tanken innan ny skumvätska tillsätts?
För att få tanken helt ren från PFAS så har MSB inte sett på någon optimal metod än. Men det finns tillräckligt bra metoder som är testade. Olika räddningstjänster har gjort olika lösningar och där MSB har följt ett par av räddningstjänsterna lite närmare.
- Räddningstjänsten Storgöteborg (RSG) bytte skum och tvättade ur tankarna med varmt vatten för några år sedan.
- Storstockholms Brandförsvarsförbund anlitade ett företag som tvättade deras tankar.
MSB finansierar under 2023 en rapport för ett försök med relining av tankar. Det kommer göras ett försök för att se om metoden kan fungera och därmed minimera risken att PFAS från tanken lakar ut till det nya skummet med uppföljande tester.
-
Vilken ny skumvätska ska vi fylla tanken med?
Det är upp till varje räddningstjänst att avgöra och här kan inte MSB ge råd, även om vi ofta får frågan.
Det finns forskningsrapporter gjorda kopplat till skum och dess effekter på miljön och som visar att det idag inte finns miljövänliga skum. Så om man fyller på tanken med skumvätska bör ni ha en plan för att samla upp det skum som används oavsett vilken skumvätska ni väljer.
Utrustning och metoder vid släckning
Oavsett vilken metod som väljs måste den vara väl inövad. Samtlig personal i tjänst vid en insats måste behärska den utrustning och de metoder som används. Detta gäller i synnerhet utrustning och metoder som sällan används, det vill säga där personalen inte kan få tillräcklig erfarenhet från användning under skarpa förhållanden.
Publikationer
- Rekommendationer för minskad användning av brandsläckningsskum (pdf)
- Förmåga och begränsningar av förekommande släcksystem vid brand i byggnad : fokus på miljöarbete
- Studie av brandsläckningsmedel ur ett miljöperspektiv
- Kartläggning av brandsläckningsskum på den svenska marknaden
- Rapport avseende innehåll i och miljöpåverkan av släckskum (engelska)
- Bedömning av försök utförda för att jämföra släckverkan mot A-brand med A-skum, vatten och vatten med tillsats av ytspänningsnedsättande medel
- Rätts-PM: LSO och miljöbalken (pdf)
Minimera användningen av brandskum
Miljöaspekten är viktig i de beslut och rekommendationer MSB ger ut. Det vi rekommenderar baseras på evidens och forskning. Tillsammans med Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket avråder MSB från användning av fluorbaserade brandsläckningsskum för de allra flesta typer av bränder. Dessa skumvätskor ska endast användas i sådana fall då inga andra alternativa släckmetoder är tillämpliga, företrädesvis vid omfattande vätskebränder.
Alternativ finns till brandskum
Tester har även visat att det finns alternativ till skum som släcker lika effektivt. MSB har finansierat flera studier, forskning och praktiska försök för att testa effektivitet och släckegenskaper för alternativa släckmetoder/medel.
Det är även viktigt att minska mängden vatten som används vid släckning för att minska mängden släckvatten som behöver tas om hand efter en brand.
Vid sällanhändelser såsom cisternbrand och omfattande brand i kemisk industri, kan det fortfarande vara nödvändigt att använda skum som släckmedel. I många andra fall finns det som alternativa släckmedel.
Vid anläggningar som omfattas av skyldigheterna i 2 kap. 4§ i lagen om skydd mot olyckor, så kallad farlig verksamhet, kan det finnas fasta anläggningar för släckmedel. Det kan innebära att räddningstjänsten själva inte behöver ha med eget skum vid en eventuell insats.
Omhändertagande av släckvatten
Brandsläckningsskum innehåller tensider vars ytaktiva förmåga kan göra att släckvattnet lättare når grundvattnet. Brandsläckningsskum drar även med sig kemiska ämnen som bildas vid själva branden. Det är därför viktigt att minimera mängden släckvatten och att ta om hand det släckvatten som bildas. Då även andra brandsläckningsskum än de fluorerade kan medföra betydande miljöpåverkan anser MSB att även släckvatten som innehåller andra sorters skum i största möjliga utsträckning ska samlas upp och skickas till destruktion. Kan detta inte genomföras rekommenderar MSB användning av andra släckmetoder om det är möjligt.
MSB:s arbete kring släckvatten och brandskum
MSB arbetar löpande med frågor om släckvatten. Vi finansierar projekt för att utveckla metoder och tekniker för att ta fram utrustning för uppsamling av förorenat släckvatten. Det är en utmaning för räddningstjänsten att hantera och samla upp släckvatten och vi arbetar för att ta fram tydligare riktlinjer. Att minska miljöpåverkan är viktigt och vi kommer att fortsätta med utbildningsinsatser för att öka kompetensen hos räddningstjänsten. Vi arbetar också för att tydliggöra de juridiska ansvarsförhållandena både för effektiv brandsläckning i kombination med minskad miljöpåverkan. Läs mer om detta under ”Påverkan på miljö”.
Effekter på miljön från kontaminerat släckvatten
Publikationsnummer: MSB2160
Utgivningsår: 2023
Denna vägledning vänder sig främst till dig som verkar i en kommun och som i dagsläget är eller kommer att vara en del av den kedja som syftar till att minska spridningen av kontaminerat släckvatten u...
Seminarium: Brandsläckningsskum och dess konsekvenser
Seminarium om risker för människa och miljö i samband med brandsläckning med fokus på brandsläckningsskum och dess konsekvenser. Under 2015 genomförde MSB en rad seminarier i ämnet. Här kan du se seminarierna i sin helhet.
Senast granskad: 6 september 2023