Rakel G2 utredningsuppdrag och planeringsuppdrag
I februari 2021 redovisade MSB förslag på hur det samlade behovet av ett utvecklat och säkert kommunikationssystem bäst kan tillgodoses. Med förslaget som utgångspunkt arbetar vi tillsammans med bland annat Trafikverket med ett nytt regeringsuppdrag för att planera och förbereda vidare utveckling och etablering av nästa generations kommunikationslösning.
MSB har i analys och bedömning utgått från behoven av robust och effektiv kommunikation hos Rakelsystemets användarorganisationer. Det system som föreslagits ska på sikt kunna ersätta det nuvarande Rakelsystemet och ska därför kunna leva upp till de mycket höga krav som ställs på Rakel idag, eller ännu högre krav, i termer av säkerhet, robusthet och tillgänglighet.
MSB:s redovisning
Vad gör MSB nu?
Nu arbetar vi med regeringsuppdraget som innebär att vi tillsammans med Trafikverket planerar och förbereder vidare utveckling och etablering av nästa generations kommunikationslösning.
Uppdraget delredovisades till regeringen 1 mars 2022 och ska slutredovisas senast 1 februari 2023.
Ta del av uppdragen på regeringens webbplats
Ramarna för uppdragen beskrivs på regeringens webbplats.
Tjänster för mobil datakommunikation
Parallellt med Rakel G2 utredningsuppdrag pågår regeringsuppdraget Tjänster för mobil datakommunikation där MSB ska anskaffa och erbjuda tjänster för mobil datakommunikation till Rakels användarkrets.
Tjänster för mobil datakommunikation
Frågor och svar om Rakel G2 utredningsuppdrag
-
Hur har tidigare utredningar om Rakel G2 tagits omhand?
De resultat som framkom i Gunnar Holmgrens utredning ”Kommunikation för vår gemensamma säkerhet” (Ds 2017:7) från 2017 har förvaltats och byggts vidare på.
-
Ska tjänsterna för mobil datakommunikation som MSB ska tillhandahålla ingå i Rakel G2?
De investeringar som görs i Rakel G2 steg 1 är framtidssäkrade. Det innebär att de kommer att kunna implementeras i ett framtida kommunikationssystem.
-
Vad händer nu när utredningsuppdraget har slutredovisats?
Nu arbetar MSB med regeringsuppdraget som innebär att vi tillsammans med Trafikverket planerar och förbereder vidare utveckling och etablering av nästa generations kommunikationslösning.
-
Hur blir det med gränsöverskridande samverkan, liknande Rakel, Virve och Nödnett, i en ny kommunikationslösning?
MSB ska förhålla sig till utvecklingen av nya kommunikationssystem för samhällsviktiga aktörer i våra grannländer, primärt Finland och Norge. För regeringen är det av stor vikt att den funktionalitet som sammankopplingen mellan Rakel, Virve och Nödnett innebär ska kunna vidmakthållas.