Till innehåll på sidan

BRANDRISK Ute

Appen hjälper dig hålla koll på brandrisken i skog och mark. Med hjälp av positioneringsfunktionen i din iPhone, iPad eller Android får du aktuell risk och prognos för gräsbrand och skogsbrand.

Prognosen gäller för den plats där du befinner dig, men du kan också söka efter motsvarande information för andra orter. Prognosen uppdateras varje dygn och gäller för aktuell dag och fem dagar framåt.

BRANDRISK Ute i App StoreBRANDRISK Ute på Google Play

Appens startläge - Brandriskprognoser

I startläget finns prognos för aktuell dag och fem dagar framåt. Två olika prognoser presenteras, en för gräsbrand och en för skogsbrand, respektive prognos presenteras med färgkod, aktuell risk samt information om hur du bör agera när du eldar utomhus i trädgården eller ute i naturen. För skogsbrand anges också en siffra (1, 2, 3, 4, 5, 5E) som bygger på den indelning i risknivåer som finns för skogsbrand, skogsbrandsrisk antändning (HBV-index) och skogsbrandsrisk spridning (FWI-index) och som SMHI kommunicerar i media. Prognosen för skogsbrand är i appen en kombination av HBV-index och FWI-index och som visar den som har den högsta risken, tex om HBV-index är 3 och FWI-index är 5 så visas för skogsbrand 5.

Översiktskartor – fördjupade brandriskprognoser

I applikationens översiktskartor finns fördjupade prognoser över hela landet. De fördjupade prognoserna visar gräsbrandsrisk, skogsbrandrisk antändning (HBV-index) och skogsbrandrisk spridning (FWI-index). Man kan även zooma i översiktskartorna.

Sparade platser

Här sparas dina sparade platser så att du direkt kan få brandriskprognoser för det området du har valt, du kan även ändra namn på dina sparade platser. För att spara en plats trycker du på stjärnan i applikationens startläge.

Dela brandrisker i sociala medier

Du kan dela med dig av aktuell brandrisk där du är eller för sökt ort på Facebook, Twitter och med e-post. Om du till exempel vet med dig att en familjemedlem eller kompis befinner sig på, eller ska resa till en ort, kan du söka rätt på brandrisken för denna ort och dela med dig av brandrisken och sprida kunskap om säker eldning.

API

Det finns ett API för data som skickas till appen BRANDRISK Ute och som bygger på samma brandriskprognoser som i appen BRANDRISK Ute. Det vill säga för brandriskprognos skogsbrand, en kombination av HBV-index och FWI-index och som visar den som har den högsta risken, tex om HBV-index är 3 och FWI-index är 5 så visas för skogsbrand 5.

 

Tekniskt underlag till API BRANDRISK UteAnvändarvillkor för API BRANDRISK Ute

Senast granskad: 23 september 2020

Till toppen av sidan