Till innehåll på sidan

Jordbävningen i Albanien november 2019

Den 26 november inträffade en stor jordbävning med flera efterskalv i Albanien. MSB bidrog med experter på plats och skickade även tält, madrasser och sängar.

Ett av MSB:s tält på plats i Albanien. På bilden syns Sema Panboon, MSB:s insatspersonal och representant för Lions i gul jacka, Mikko Paavilainen, expert från Finland i EU:s team i blå väst och Björn Svärdh, MSB:s insatspersonal i svart t-shirt.  Foto: Josefin Gullstrand, MSB.

MSB stöttade med tält och sängar

MSB skickade hjälp i form av tält, madrasser och sängar. Stödet skulle hjälpa den drabbade befolkningen att få tak över huvudet. Tälten kom från Lions Sverige, som tillsammans med MSB donerade dem till de ansvariga myndigheterna i Albanien. Myndigheterna ansvarade för att hålla ihop och fördela materielen till befolkningen på de platser där den behövdes som mest. Många hus blev skadade eller raserade och många vågade inte flytta in. Stödet vi skickade gick främst till de som förlorade sina hem.

Vi skickade stödet som svar på en förfrågan från albanska myndigheter till EU:s civilskyddsmekanism, där bland annat Sverige ingår. Transporten skedde med finansieringsstöd från EU. All materiel donerades till ansvariga myndigheter på plats i Albanien.

Experter på koordinering

MSB skickade också två nya experter till det team som har avlöst EU:s civilskyddsteam på plats i Albanien. Experternas främsta uppgift var att fortsatt effektivisera koordineringen av stöd i nära dialog med albanska myndigheter.

Tidigare stöd i Albanien

MSB skickade tidigare en expert till EU:s civilskyddsteam, där flera andra länder ingick. Den främsta uppgiften var att jobba med kommunikationssamordning inom, till och från teamet.

Bakgrund

Den 26 november inträffade en jordbävning vid Albaniens kust, 14 km norr om Durres, 35 km nordväst om Tirana. Den albanska regeringen har skickat ut flera förfrågningar om olika typer av stöd för att hantera katastrofen till EU:s civilskyddsmekanism. MSB har svarat på förfrågningarna och har bland annat skickat experter till EU:s civilskyddsteam.

Presstjänst

MSB:s presstjänst och kommunikationsberedskap är tillgänglig för media och journalister dygnet runt: 010-240 44 44, kommunikation@msb.se.

MSB ger ytterligare stöd till AlbanienMSB på plats i jordbävningsdrabbade AlbanienSå arbetar MSB vid internationella insatser

Senast granskad: 5 december 2019

Till toppen av sidan