Till innehåll på sidan

Jordskalvet i Kroatien 2020

MSB skickade stöd i form av sängar och vintertält till Kroatien, via EU:s civilskyddsmekanism. Utrustningen hjälpte drabbad befolkning att få tak över huvudet.

Den 29 december drabbades Kroatien av ett jordskalv som mätte 6,4 på Richterskalan. Med anledning av det begärde Kroatien hjälp genom EU:s civilskyddsmekanism.

MSB har skickat 2000 sängar och 60 vintertält till Kroatien. Transporterna har gått med lastbil och de första lastbilarna började rulla från MSB:s lager i Kristinehamn under onsdagen den 30 december. Även andra länder i EU svarade på förfrågan och erbjöd stöd.

De två första lastbilarna från Sverige kom fram till Kroatien på förmiddagen lördag 2 januari, 2021. Resten av materielen från Sverige levererades under söndagen 3 januari.

Det svenska bidraget till Kroatien är levererat och fick ett positivt mottagande.

Eftersom Sverige bidrar som en del i EU:s civilskyddsmekanism kan MSB i efterhand ansöka om ersättning från EU för merparten av transportkostnaderna av den utrustning vi skickat till Kroatien. All materiel som skickas från Sverige kommer att doneras till ansvariga myndigheter på plats i Kroatien.

EU:s Daily map

MSB:s arbete med internationella insatser

Utrustning MSB skickar till Kroatien:

  • 2000 sängar
  • 60 vintertält med plats för 6-10 personer

Senast granskad: 7 januari 2021

Till toppen av sidan