Till innehåll på sidan

Krisberedskap för dina husdjur

Du bör ha tänkt igenom de behov du, din familj och dina djur har, för att vara förberedd på en kris. Men det räcker inte med att tänka – du måste själv se till att ha nödvändiga varor och utrustning hemma och öva på olika situationer.

Du behöver ha ditt djurs dagliga matranson för en tid och rotera förrådet så att fodret inte blir gammalt. Tänk på att ditt djur ska ha tillgång till vatten, mediciner och värme också. 

I ett läge då man behöver evakueras från sin bostad tar man om möjligt förstås med sig sina husdjur. Har du en bur, väska eller något annat att transportera ditt husdjur i om det blir nödvändigt? Husdjur får däremot inte tas med till skyddsrum på grund av allergirisken. I ett skyddsrum ska man dock inte vistas mer än några dygn - så med extra förråd av mat och vatten, har ditt djur goda förutsättningar att klara sig på egen hand tills du är tillbaka. 

Checklistor för husdjuren

Organisationen Svenska Blå Stjärnan har samhällets uppdrag att ta hand om djuren vid kriser, katastrofer, utbrott av smitta och andra händelser som kan drabba djuren. De har tagit fram checklistor som gäller för våra vanligaste husdjur. Med listorna kan du planera för hur du löser det med värme, vatten, hygien, mat och foder. Sätt sedan upp den ifyllda listorna på ett ställe där alla i hushållet vet att de alltid finns.

Svenska Blå Stjärnan har också gjort ett utbildningsmaterial för barn som handlar om vad en samhällskris är och hur den kan påverka samhället, människorna och djuren.

Dinsäkerhet.se har stängt

Om du har hamnat på den här webbsidan för att du försökt besöka en sida på dinsäkerhet.se, så är den sajten numera stängd. Det mesta materialet är överflyttat till Råd till privatpersoner på msb.se.

Varför vi stängt dinsäkerhet.se 

Senast granskad: 1 november 2021

Till toppen av sidan