Förvara gasol hemma
Det finns regler för hur stora gasbehållare du får förvara hemma och hur stor volym du totalt får förvara utan tillstånd. Reglerna skiljer mellan flerbostadshus och småhus.
Förvaring i flerbostadshus
Det bästa stället att förvara gasolbehållare i flerbostadshus är på en balkong, om den inte är inglasad. På en öppen balkong får exempelvis behållarstorleken P11 eller PC10, dvs vardera max 30 liter, förvaras. Det är bra att förvara behållarna i ett ventilerat plåtskåp för att skydda dem mot väder och vind.
Inomhus får gasolbehållare med volym på vardera mindre än 5 liter (blå campingbehållare) förvaras.
Det normala behovet i ett hushåll anses vara en behållare för drift och en i reserv. Maximalt 60 liter gasol eller 10 liter annan brandfarlig gas får förvaras utan tillstånd från kommunen.
Förvaring på inglasad balkong
För en inglasad balkong gäller samma förvaringsregler som inomhus. Det innebär att gasolbehållare med volymen högst 5 liter får förvaras där.
Förvaring i villa, radhus eller fritidshus
I en villa, ett radhus eller ett fritidshus får endast gasol för det egna behovet förvaras. Det normala behovet i ett hushåll anses vara en gasolbehållare för förbrukning och en i reserv. Endast behållare som är mindre än 30 liter är tillåtna. En behållare av typen P11 eller PC10 är 27 respektive 24,5 liter. Lämplig förvaringsplats är ett utrymme med ventilation direkt till det fria.
Utöver detta får annan brandfarlig gas (till exempel acetylen) förvaras i ett utrymme som är brandtekniskt avskilt från bostaden. Är behovet större än 60 liter gasol eller 10 liter annan brandfarlig gas måste tillstånd sökas hos kommunen.
Förvaring i förråd och garage
I förråd eller garage som är avskilda från bostaden i lägst brandteknisk klass EI 30 får gasolbehållare, samt två behållare av annan brandfarlig gas (till exempel acetylen) förvaras. Utrymmet ska vara ventilerat.