Till innehåll på sidan

Spritkök och tändvätska

När du ska laga mat på spritkök, grill eller vid eldstad så behöver du skydda dig själv och andra från brännskador. Ofta används brandfarliga vätskor att tända med, till exempel tändsprit, tändvätska eller tändgelé. Om du skulle råka hälla en sådan vätska på varmt kol så kan lågorna flamma upp snabbt och du kan bli skadad.

Det finns risker med att använda till exempel spritkök eller tändgelé, men de allvarliga olyckorna går lätt att undvika!

Spritkök, spritbrännare och liknande produkter

 1. Montera upp spritkökets nedre vindskydd på marken med bara händer. Använd alltid bara händer när du hanterar ett spritkök. Det gör att din kropp jordas och blir av med statisk elektricitet som är en risk när du ska hantera bränsle.
 2. Placera brännaren med bara händer direkt på marken någon meter från spritkökets vindskydd och fyll brännaren med bränsle.
 3. Fyll alltid på bränslet från en bränsleflaska i stället för en dunk. Det är viktigt att inte spilla. Ett spill bildar lättantändlig ånga.
 4. Ett litet spill på några milliliter en meter från brännaren antänds inte av spritköket när du väl tänt det utan dunstar snabbt och blir ofarligt.
 5. Stäng bränsleflaskan direkt och ställ undan den minst 1,5 meter från spritköket och minst 3 meter från en brasa. Det gör att om något skulle hända vid brännaren eller i närheten så kommer inte spritflaskan att förvärra olyckan.
 6. Den fyllda brännaren placeras i spritkökets vindskydd där den sedan tänds.
 7. När brännaren behöver återfyllas måste den först svalna. Placera sedan brännaren med bara händer direkt på marken någon meter från spritkökets vindskydd och fyll brännaren med bränsle. Att du klarar att hålla i brännaren med dina bara händer betyder att den inte kommer att vara så het att spriten kan riskera att antändas.
 8. Innan du packar ner ditt spritkök så låt brännaren brinna ut och svalna. Då kommer ingen vätska att kunna läcka i packningen och orsaka risk för brand i till exempel fordon.

Tändgelé

 1. Spruta ordentligt med tändgelé på kolet eller veden medan grillen och kolet är svalt.
 2. Stäng flaskan och ställ undan den minst 3 meter från grillen eller eldstaden.
 3. Tänd med en tändsticka eller tändstål.
 4. Använd inte tändgelé på en brasa, en grill eller på kol förrän den svalnat helt om du misslyckas med att få brasan att brinna eller kolet att glöda.

Checklista när du använder spritkök

 • När du monterar vindskyddet är det är viktigt att detta görs med bara händer så att din kropp jordas och blir av med statisk elektricitet.
 • Plocka bort brännaren från spritköket och för att säkert vara av med statisk elektricitet innan du tar fram bränslet ska du placera brännaren på marken.
 • När du fyller på bränsle, använd en bränsleflaska för att minimera risken för spill.
 • Stäng bränsleflaskan och ställ undan den långt ifrån från spritköket, minst en och en halv meter.
 • Ställ brännaren rätt och placera den i vindskyddet.
 • Tänd spritköket.
 • Om bränslet senare har brunnit ut och du behöver fylla på, måste brännaren lyftas ur spritköket först. Se till att brännaren är ordentligt kall.

Senast granskad: 1 november 2021

Till toppen av sidan