Till innehåll på sidan

NATO Youth Summit 2024

Nato Youth Summit är ett årligt arrangemang som riktar sig till dig mellan 18 och 35 år. Målsättningen är att skapa en plattform för att engagera, öka förståelsen för och utbyta åsikter om den transatlantiska alliansen och samtidigt ge dig möjlighet att utforska hur Nato tar itu med nuvarande och framtida utmaningar.

I maj 2024 fick Sverige anordna evenemanget jämsides med Miami, Florida USA. Det genomfördes som ett samarbete mellan MSB, Försvarshögskolan (FHS), NATO, The Aspen Institute och Aspen Institute Romania.

Totalt deltog cirka 200 unga personer på plats i Stockholm från hela alliansen. Evenemanget nådde ännu fler genom att det sändes online. Nu får du som missade det, eller som vill se något igen, chansen att se hela eller delar av programmet som spelades in och ligger på YouTube.

 • Två personer på scenen
  Foto:Anders G Warne
 • Två personer på scenen Foto:Anders G Warne
 • Två personer samtalar på scenen
  Foto:Anders G Warne
 • Två personer samtalar på scenen Foto:Anders G Warne
 • Publiken fotograferad bakifrån medan de lyssnar på Jens Stoltenberg på skärm
  Foto:Anders G Warne
 • Publiken fotograferad bakifrån medan de lyssnar på Jens Stoltenberg på skärm Foto:Anders G Warne

Dagen handlade om säkerhet och utveckling

Under dagen diskuterades nya säkerhetsutmaningar och hur de gemensamt kan hanteras inom alliansen. Ett återkommande tema var desinformation och hur utländska aktörer försöker påverka information samt hur du bäst upptäcker det. En av sessionerna fokuserade på desinformation i spel online.

Ett annat tema var vilka utmaningar och möjligheter som följer med innovation och nya tekniker, exempelvis AI. Det är viktigt att också unga människor inkluderas i säkerhetsfrågorna. En session handlade om möjligheter för unga att engagera sig.

Admiral Rob Bauer, chef för Natos militära kommitté besökte Stockholm och evenemanget och talade om dagens säkerhetsutmaningar och välkomnade alliansens nyaste medlem – Sverige. Sveriges Försvarsminister Pål Jonson deltog och presenterade den svenska totalförsvarsmodellen och det svenska Natomedlemskapet.
En höjdpunkt var när Stockholm och Miami kopplade upp sig live med Jens Stoltenberg som var på plats i Bryssel. Han pratade bland annat om alliansens utveckling.

Till spellista med alla filmer från dagen - YouTube

Senast granskad: 4 juli 2024

Till toppen av sidan