Till innehåll på sidan

Granskning av utländska direktinvesteringar

Utländska direktinvesteringar, Foreign direct investments (FDI) på engelska, har stor betydelse för Sveriges ekonomi och konkurrenskraft, men det finns också risker med att utländska aktörer förvärvar svenska företag som bedriver skyddsvärd verksamhet. Därför har det inrättats ett granskningssystem för att skydda svenska säkerhetsintressen.

Majoriteten av EU:s medlemsstater har nationella granskningssystem för utländska direktinvesteringar. Tidigare har det det saknats ett svenskt regelverk som ger tillräckliga förutsättningar för att förhindra utländska investerares strategiska förvärv av företag vars verksamhet, information eller teknik har betydelse för Sveriges säkerhet eller för allmän ordning eller allmän säkerhet i Sverige.

Regeringen lade därför fram ett lagförslag som ger en granskningsmyndighet möjlighet att granska utländska direktinvesteringar inom skyddsvärda verksamheter. Riksdagen antog lagen (2023:560) om granskning av utländska direktinvesteringar den 13 september 2023. Den 2 november beslutades om förordning (2023:624) till den nya lagen. Lagen och förordningen trädde i kraft den 1 december 2023. I och med detta blev Sverige blev det 21:a EU-landet som införde ett nationellt granskningssystem.

Granskningssystem för utländska direktinvesteringar

Regeringen har utsett Inspektionen för strategiska produkter (ISP) att vara granskningsmyndighet, vilket ger dem befogenhet att granska utländska direktinvesteringar i svenska företag som bedriver skyddsvärd verksamhet. En investerare i sådan verksamhet ska lämna en anmälan till ISP innan en investering genomförs. Det finns också skyldighet för företag som är föremål för investering att upplysa investerare om att verksamheten omfattas av lagen.

ISP ska vid sin granskning samverka med Försvarsmakten, Försvarets materielverk, Kommerskollegium, MSB och Säkerhetspolisen. ISP har det övergripande ansvaret för granskningssystemet och är den myndighet som fattar beslut om en investering ska granskas samt om investeringen ska godkännas, med eller utan villkor, eller förbjudas.

Läs mer om granskning av utländska direktinvesteringar på ISP:s webbplats 

MSB:s roll

Utöver rollen som samverkansmyndighet i granskningssystemet har MSB fått bemyndigande att utfärda föreskrifter om vilka samhällsviktiga verksamheter som omfattas av lagen.

Föreskrifter

Samhällsviktig verksamhet är en av sju skyddsvärda verksamheter som pekas ut i lagen. MSB får enligt förordning (2023:624) meddela föreskrifter om vilka samhällsviktiga verksamheter som ska omfattas av lagen (2023:560). Syftet med MSB:s föreskrifter är att avgränsa och närmare precisera vilka samhällsviktiga verksamheter som ska omfattas.

Föreskrifter MSBFS 2024:8 om vilka samhällsviktiga verksamheter som omfattas av lagen (2023:560) om granskning av utländska direktinvesteringar träder ikraft 1 september och ersätter därmed MSBFS  2023:4.

De nya föreskrifterna innehåller, i förhållande till MSBFS 2023:4, kompletteringar med de verksamheter som under remissberedningen bedömdes som ”informationssamhällets tjänster” och därmed omfattades av anmälningsplikt enligt 6 § förordningen (1994:2029) om tekniska regler.

Föreskrifter MSBFS 2024:8 om vilka samhällsviktiga verksamheter som omfattas av lagen (2023:560) om granskning av utländska direktinvesteringar

Kontakt: udi@msb.se

Till toppen av sidan