Till innehåll på sidan

MSB säljer inte brandskyddsprodukter och gör inte hembesök

Det händer att privatpersoner blir uppringda av företag som vill sälja brandskyddsprodukter, där den som ringer säger att det sker på uppdrag av MSB. Det stämmer inte.
Brandutrustning Brandutrustning

Det bör finnas minst en fungerande brandvarnare i varje bostad. Dessutom rekommenderar MSB att det finns brandsläckare med 6 kg pulver och brandfiltar som är 180x120 cm i bostäder. Men MSB säljer inte sådana produkter. MSB har inte gett, eller ger, något företag i uppdrag att sälja brandskyddsprodukter.

MSB ger heller inte i uppdrag åt något företag att göra någon form av besök, tillsyn eller liknande. Det är endast kommunen (räddningstjänsten) som enligt lagen om skydd mot olyckor har rätt att genomföra tillsyn av brandskyddet.

När det gäller sotning och brandskyddskontroll av eldstäder är det kommunen eller den som kommunen anlitar som gör detta, enligt samma lag. I de fall kommunen via räddningstjänsten eller brandskyddskontrollanten gör besök i hemmen, bland annat vid tillsyn eller brandskyddskontroll, informerar de om dessa i förväg. Om du är osäker kan du höra av dig till din kommun.

Blir du utsatt för en försäljare som marknadsför sin produkt eller tjänst på ett vilseledande sätt kan du anmäla det till Konsumentverket.

Brandskyddsutrustning som MSB rekommenderar på webbplatsen dinsakerhet.se, öppnas i nytt fönster

Anmäl vilseledande marknadsföring på Konsumentverkets webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast granskad: 28 april 2020

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan