Till innehåll på sidan

Säkerhet vid eldning i trädgården

Ska du elda i trädgården är det viktigt att du hela tiden har kontroll så att elden inte sprider sig. Ha alltid vatten nära till hands. Ibland kan det vara både enklare och snabbare att köra löv och grenar till en återvinningscentral.

Kontakta din kommun först

Av miljö- och hälsosynpunkt är det normalt förbjudet att elda i tätbebyggda områden. I vissa kommuner kan det vara tillåtet att elda grenar och löv från din trädgård utomhus under särskilda tidsperioder även i tätbebyggda områden. Kontakta kommunen för att ta reda på vilka regler som gäller i din kommun.

Ofta kan det vara snabbare och enklare att köra trädgårdsresterna till en återvinningscentral som anvisas av kommunen än att elda det i sin trädgård. Avfall eller miljöfarliga ämnen får normalt aldrig eldas utomhus.

Se till att elden inte sprider sig

Kontrollera brandrisken före du ska elda till exempel via appen Brandrisk Ute där också råd och information finns om eldning.

Att elda i en plåttunna som förberetts med tilluftsöppningar är ett bra sätt att ha elden under kontroll och dessutom kunna fylla på hela tiden utan att det blir för stor brasa. Grova handskar och spade är bra verktyg för att hantera elden.

Om du tänker elda direkt på marken ska du göra det på en öppen plats där det inte finns risk för att elden ska sprida sig. Glödande flagor och gnistor färdas med vinden och kan starta en gräsbrand om de landar i torrt gräs. Vattna ordentligt runt eldningsplatsen före och under eldningen. Elda om möjligt på obrännbart underlag som till exempel en grusad yta. Elda aldrig på berghällar då de lätt blir förstörda av värmen.

Tänk också på att hålla ett ordentligt avstånd till byggnader eller annat som kan antändas av gnistor. Undvik att elda när det blåser mycket för då finns det risk för att gnistor sprids eller att branden sprids.

Det ska alltid finnas tillgång till vatten när du eldar i trädgården. Dra fram trädgårdsslangen och ha ett par fyllda hinkar eller vattenkannor till hands.

Släck ordentligt

När du har eldat färdigt måste du försäkra dig om att brasan blir ordentligt släckt. Ett bra sätt att släcka är att kratta ut glöden och dränka den med vatten. Vattna också marken runt bränningsplatsen när du släckt branden. Du kan behöva kontrollera att elden verkligen är släckt flera timmar efter avslutad eldning.

Visa hänsyn till omgivningen

Det blir mycket rök av våta löv och även av en del annat som bränns i trädgården. Röken kan irritera grannarna och sätta sig i kläder på vädring. Prata med grannarna på förhand och berätta att du tänker elda.

Elda inte när vinden blåser mot grannarnas hus eller mot andra som till exempel trafikanter på vägar i omgivningen. Tänk på att vinden kan ändra riktning.

Checklista för att elda i trädgården

  • Kontakta kommunen för att ta reda på vilka regler som gäller i din kommun.
  • Dra fram trädgårdsslangen och ha ett par fyllda hinkar eller vattenkannor till hands.
  • Använd grova handskar. Spade och kratta är också bra verktyg för att hantera elden.
  • Vattna ordentligt runt eldningsplatsen.
  • När du ska släcka kan du kratta ut glöden och dränka den med vatten.
  • Kontrollera att det är släckt ordentligt. Detta kan behöva göras under flera timmar efter.

Senast granskad: 6 april 2023

Till toppen av sidan