Krigsorganisation och krigsplacering
Som en del i arbetet med att bygga upp ett totalförsvar ska offentliga och privata aktörer som behöver kunna bedriva verksamhet under höjd beredskap och krig skapa en krigsorganisation och bemanna den.
Har du frågor om din krigsplacering?
Om du har frågor rörande din civila krigsplacering, kontakta i första hand din arbetsgivare. Det är arbetsgivaren som beslutar om krigsplacering av sin personal. I den mån du är krigsplacerad ska du ha fått ett skriftligt besked om detta av arbetsgivaren.
En del av ett större uppdrag
Regeringen gav 2017 Försvarsmakten och MSB i uppdrag att verka för att samtliga berörda aktörer krigsplacerar den personal som krävs vid höjd beredskap inom civilt och militärt försvar.
Vägledning om krigsorganisation och krigsplacering
MSB har tagit fram en uppdaterad vägledning till privata- och offentliga aktörer om krigsorganisation och krigsplacering. Vägledningen ersätter den vägledning som tidigare fanns till offentliga aktörer, som i sin tur ersatte de tre tidigare vägledningarna till myndigheter, kommuner och regioner.
Vägledningen har gjorts mer läsvänlig och uppdaterats för att anpassa hänvisningar till nya överenskommelser, ny säkerhetsskyddslag och antaganden för totalförsvarsplaneringen i dokumentet Handlingskraft.
Rätt person på rätt plats : vägledning för krigsorganisation och krigsplacering
Publikationsnummer: MSB2097
Utgivningsår: 2023
Statliga myndigheters, kommuners och regioners verksamheter behöver fortsatt kunna fungera vid höjd beredskap och ytterst krig. Detsamma gäller också flera företags verksamheter. Det betyder att dessa...
Vanliga begrepp
-
Krigsplacering med allmän tjänsteplikt
Att vara krigsplacerad med allmän tjänsteplikt innebär att en person är ianspråktagen för att tjänstgöra under höjd beredskap. Skyldigheten att tjänstgöra inträder först när regeringen beslutar om höjd beredskap och föreskriver om allmän tjänsteplikt. Ingen individ kan ha mer än en krigsplacering och tanken är att personen ska vara krigsplacerad i den verksamhet där den gör störst nytta för totalförsvaret.
-
Allmän tjänsteplikt
Allmän tjänsteplikt innebär att alla som bor i Sverige och är mellan 16 och 70 år kan kallas till att tjänstgöra i totalförsvaret vid höjd beredskap. Regeringen bestämmer hos vilka arbetsgivare allmän tjänsteplikt ska gälla.
Allmän tjänsteplikt fullgörs genom att en person:
- kvarstår i sin anställning eller fullföljer ett uppdrag,
- tjänstgör enligt avtal om frivillig tjänstgöring inom totalförsvaret, eller
- utför arbete som anvisats honom eller henne av den myndighet som regeringen bestämmer.
-
Höjd beredskap
Höjd beredskap är antingen skärpt beredskap eller högsta beredskap. Är Sverige i krigsfara eller råder det sådana utomordentliga förhållanden som är föranledda av att det är krig utanför Sveriges gränser eller av att Sverige har varit i krig eller krigsfara, får regeringen besluta om skärpt eller högsta beredskap. Är Sverige i krig råder högsta beredskap. Beslut om skärpt eller högsta beredskap får avse en viss del av landet eller en viss verksamhet.
-
Krigsorganisation
En krigsorganisation är en aktörs organisation vid höjd beredskap. Krigsorganisering innebär att viktiga verksamheter ställs om från fredstida inriktning, reglering och organisering till höjd beredskap och inriktning på uppgifter som har betydelse för totalförsvaret. Vid höjd beredskap ställs andra krav på organiseringen av samhällets verksamhet än vid fredstid. Bland annat träder vissa författningar i kraft, verksamheters fokus skiftas och nationella prioriteringar måste kunna göras.