Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rullbandstest

Tipsa om artikeln
Rullbandstest är en typ av konditionstest. Kopia på godkänt rullbandstest ska skickas in/laddas upp i samband med din anmälan. Om du antas till Skydd mot olyckor måste du också ta med intyget på rullbandstestet till läkarundersökningen.
Tips
Kontakta skolan eller räddningstjänsten i god tid, för att vara säker på att få en tid till att göra testet innan sista ansökningsdatum.
 
Känner du dig osäker inför testet ska du komma ihåg att det handlar mer om kondition än om styrka. Ett bra träningstips är att satsa på löpning i kuperad terräng.
 
Gör inte testet om du har en förkylning i kroppen eller känner dig hängig. Det försvårar möjligheten att klara testet och kan dessutom vara farligt för hälsan.
 

Hur går testet till?

Ett rullbandstest innebär att du går på ett rullband i åtta graders motlut i 4,5 km/h under sex minuter, klädd i full larmutrustning som väger cirka 24 kg.

Var kan jag göra testet?

Testet kan du göra på MSB:s skolor och på olika räddningstjänster runt om i landet. Ring till din närmaste räddningstjänst och hör om de genomför testet.
Det kan också gå att genomföra i andra länder under förutsättning att det kan genomföras under exakt de förutsättningar som anges på intyget nedan.
 
Kostnaderna för testet får du betala själv. Priset kan variera, men ligger hos de flesta räddningstjänster mellan 300 - 500 kronor.
 
Du ska själv ladda ned blanketten "Testprotokoll för rullbandstest" och ta med den till testlokalen.
 

När måste jag göra testet?

Testet får vara högst 6 månader gammalt vid kursstart och ska skickas med vid anmälan till utbildningen. Det måste därför göras på nytt inför varje antagningsomgång.
Publicerad: 2009-10-22 kl. 15:05 | Senast granskad:2018-11-21 kl. 08:55