Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods

Tipsa om artikeln
Verksamheter som lämnar farligt gods till någon annan för transport eller transporterar farligt gods (inkl. lastar eller lossar) ska ha en eller flera säkerhetsrådgivare.

Skyldigheten att ha en säkerhetsrådgivare framgår av 11 § lagen (2006:263) om transport av farligt gods (LFG). Där anges bl.a. att den vars verksamhet omfattar transporter av farligt gods ska ha en eller flera säkerhetsrådgivare. Detsamma gäller den som till någon annan lämnar farligt gods för transport. I 3 § LFG anges att med transport avses förflyttning av farligt gods med transportmedel samt sådan lastning, lossning, förvaring och annan hantering som utgör ett led i förflyttningen.

I Sverige gäller kravet på att ha en säkerhetsrådgivare för samtliga transportslag, dvs. väg, järnväg, sjö och luftfart. Reglerna gäller för både fysiska och juridiska personer, inklusive myndigheter.

MSB har i föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods (MSBFS 2015:9) meddelat undantag från reglerna om krav på säkerhetsrådgivare. 

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att kravet gäller de verksamheter som transporterar farligt gods och de som lämnar farligt gods för transport under förutsättning att något undantag i 3 § MSBFS 2015:9 inte är tillämpligt.

Mer om säkerhetsrådgivare

för verksamhetsutövare och säkerhetsrådgivare


Ansvar och uppgifter för säkerhetsrådgivare

Att utse en säkerhetsrådgivare

Anmälan och avanmälan av säkerhetsrådgivare

Sök verksamheter som utsett säkerhetsrådgivare

Godkända säkerhetsrådgivare

Ändra uppgifter i säkerhetsrådgivarregistret

för dig som vill bli säkerhetsrådgivare 


Hur man blir säkerhetsrådgivare

Anvisning om examination till säkerhetsrådgivare

Anmälan till examination

Intygets giltighetstid

Publicerad: 2009-12-03 kl. 15:10 | Senast granskad:2017-02-01 kl. 09:43
Kontakt:
Brita Skärdin Brita.Skardin@msb.se
Transport av farligt gods: väg och järnväg 2017/2018
Antal
Ej i lager
 
 
 
Frågor och svar om ADRUTB