Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Trädstam

Brandriskprognoser

Tipsa om artikeln
Vädret påverkar brandrisken i skog och mark. Information om risker för skogs- och gräsbrand finns i MSB:s och SMHI:s informationssystem "Brandrisk skog och mark".

Informationen i ”Brandrisk skog och mark” finns som en inloggningsskyddad tjänst som i första hand riktar sig till kommunal räddningstjänst, länsstyrelser och skogsnäringen.

Presentera brandriskprognoser på egen webbplats

Har er kommun/länsstyrelse eller organisation en webbplats som har möjlighet att bädda in information från annan webbplats så kan ni presentera brandriskprognoserna själva.

För skogsbrandsrisk antändning (HBV-index), använd länken nedan, automatiskt visas då prognoser för aktuell dag och 5 dagar framåt:

http://wpt-msb.smhi.se/products/msb/open/hbv_index/

För skogsbrandsrisk spridning (FWI-index), använd länken nedan, automatiskt visas då prognoser för aktuell dag och 5 dagar framåt:

http://wpt-msb.smhi.se/products/msb/open/fwi_index/

För gräsbrandsrisk, använd länken nedan, automatiskt visas då prognoser för aktuell dag och 5 dagar framåt:

http://wpt-msb.smhi.se/products/msb/open/grass_fire/

Önskar ni presentera beskrivande texter till kartorna så finns beskrivningar att återanvända under respektive karta i menyn till höger under Brandriskprognoser.

För kommuner, länsstyrelser och skogsnäringen

Informationssystemet ”Brandrisk skog och mark" erbjuder brandriskprognoser och uppgifter om väder. Informationen är ett  stöd i beslut om t.ex. vilken brandrisk som råder i området.

Till tjänsten Brandrisk skog och mark

EU:s prognossystem EFFIS

Vid EU:s forskningscenter JRC i Italien pågår utveckling inom området skogsbrand på europeisk nivå.  Bland annat finns olika moduler utvecklade för skogsbrand i prognossystemet EFFIS

Systemet är utrustat med fler och andra funktioner  men har något sämre upplösning än det svenska informationssystemet ”Brandrisk skog och mark”. Till exempel ger det andra prognostider, visar pågående större bränder inom EU - så kallade ”hotspots” och statistik. 

EFFIS kan ses som ett komplement till ” Brandrisk skog och mark”, men risknivåerna har inte samma skalor mellan systemen och att det meterologiska underlaget tas från andra källor.

Till EFFIS

Till EFFIS - Current situation  

Så här tar MSB fram brandriskprognoser

I den här filmen, från arbetet med skogsbrnderna sommaren 2018, berättar Patrik Perbeck, chef enheten för brand- och olycksförebyggande arbete, om hur brandriskprognosen tas fram. Han förklarar även hur vi jobbar tillsammans med andra för att upptäcka bränder i ett tidigt skede.

Publicerad: 2010-03-03 kl. 15:16 | Senast granskad:2018-08-20 kl. 14:26
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete