Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Underhåll och service av brandsläckare

Tipsa om artikeln
Det finns en standard för underhåll av brandsläckare, SS 3656. I denna standard finns rekommendationer för intervall och omfattning av underhåll på olika typer av släckare.
Fakta
Det finns olika typer av underhåll för brandsläckare, där den enklaste kan utföras av innehavaren.
 

Olika typer av underhåll

I standarden finns angivit olika typer av service för handbrandsläckare och dessa skiljer sig åt i rekommenderade tidsintervall, omfattning och utförande. De kallas Rutinkontroll utförd av innehavare, Underhåll utfört av serviceman samt Verkstadsgenomgång.

Rutinkontroll utförd av innehavare

Släckaren ska granskas regelbundet av innehavaren. Det rekommenderas att nedanstående punkter kontrolleras varje 1-3 månader.
  • Släckaren är placerad synligt på avsedd plats.
  • Släckaren är inte blockerad.
  • Släckarens användningsinstruktion är vänd utåt och fullt läsbar.
  • Släckaren är inte uppenbart skadad.
  • Släckarens tryckindikator (där så är tillämpligt) visar rätt tryck.
  • Släckaren är plomberad.

Underhåll utfört av serviceman

Denna service innebär en lite mer omfattande översyn. Tidpunkten för första underhåll av serviceman ska följa tillverkarens anvisning och därefter rekommenderas att underhåll generellt utförs årligen. Beroende på i vilken miljö släckaren befinner sig, kan kortare eller längre intervall vara befogat. Företag som utför denna typ av service kan man hitta i telefonkatalogen eller på Internet.

Verkstadsgenomgång

En verkstadsgenomgång innefattar utöver de punkter som ingår i underhåll utfört av serviceman, även demontering av släckaren samt tömning av dess innehåll och byte av släckmedel. Rekommenderat tidsintervall för denna typ av service är:
  • Vätskesläckare vart femte år.
  • Pulver- och koldioxidsläckare vart tionde år.
Företag som utför denna typ av service kan man hitta i telefonkatalogen eller på Internet.
Publicerad: 2010-02-23 kl. 10:11 | Senast granskad:2014-02-14 kl. 13:32
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete
 
 
Brandskydd i bostäder –  för dig som ger råd
Antal
Ej i lager