Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Förtydligande om internationellt stöd till Sverige i samband med skogsbränderna

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-07-21 kl. 21:45
MSB har inte tagit emot något erbjudande om hjälp från Ryssland. MSB har möjlighet att efterfråga resurser, via EU:s civilskyddsmekanism (ERCC), via NATO:s civila kontaktpunkt (EADRCC) eller bilateralt till andra länder - då främst våra nordiska länder som MSB har ett starkt samarbete med.

Får myndigheten erbjudanden tar MSB ställning till det utifrån vad som erbjuds och de behov som finns.

− Att MSB tackat nej till något som skulle bidragit till den mest effektiva brandsläckningen vill vi dementera. Tyvärr förekommer det felaktiga uppgifter i media och det florerar rykten i sociala medier om att vi valt bort något erbjudande som passat behovet utifrån rådande situation, vilket inte stämmer, säger Britta Ramberg, operativ chef för den särskilda organisationen för skogsbränderna, vid MSB.

Upparbetade samarbeten och kontaktvägar

Hittills har MSB vänt sig till våra grannländer samt till EU:s informations- och koordineringscentral ERCC. Samarbetet mellan räddningstjänsterna fungerar väl och det har kommit ett stort antal erbjudanden från våra grannländer och andra Europeiska länder.

MSB har också kontaktat NATO:s civila kontaktpunkt, EADRCC (Euro Atlantic Disaster Response Coordination Center), för att informera dem om situationen och att Sverige kan komma att efterfråga resurser i närtid.

Vid en förfrågan om resurser via EADRCC går denna ut till alla medlemsstater i NATO samt till NATO:s partnerländer inom ramen för PFF (Partnerskap för fred), där bland annat Ryssland ingår.

Bedömning av vilka resurser som behövs görs hela tiden, samma gäller möjligheterna att ta hjälp via andra samarbeten, länder, organisationer och aktörer, som till exempel NATO.

Ytterst är det den som ansvarar för insatsen som beslutar om vilka resurser som behövs och som sätts in, alltså den kommunala räddningsledaren i dessa fall. När rätt resurser på lokal, regional och nationell nivå saknas har MSB upparbetade internationella samarbeten för att efterfråga stöd från andra länder.

Resurser anpassade för rådande situation

De italienska och franska brandbekämpningsflygen som används just nu (Canadair CL-415) kan ta 6 000 liter vatten vid varje ”skopning”. Vattnet kan hämtas från närmaste sjö, planet behöver alltså inte landa emellan skopningarna, utan det sker först när besättningen behöver bytas, för tankning och för service. Detta gör planen väldigt effektiva. Den 19 juli genomförde enbart de italienska brandbekämpningsflygen över 346 vattenbombningar med totalt cirka 1.1 miljoner liter vatten.

Flera andra typer av plan behöver landa för varje vattenpåfyllning, det gör att de behöver en flygplats med tillgång till stora mängder vatten och avstånden blir längre eftersom större flygplatser ibland kan behövas.

Mer om MSB:s hantering i samband med skogsbränderna

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se