Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Gasapparater

Tipsa om artikeln
EU-förordning 2016/426 om anordningar för förbränning av gasformiga bränslen och om upphävande av direktiv 2009/142/EG, gäller för gasapparater som t.ex. gasolgrillar, gasspisar, terassvärmare och gasoldrivna kylskåp, och riktar sig främst till tillverkare och importörer. I EU-förordningen finns bland annat krav på att gasapparaterna ska vara CE-märkta.

Mer specifikt omfattar EU-förordningen anordningar för förbränning av gasformiga bränslen avsedda för matlagning, kylning, luftkonditionering, uppvärmning, varmvattenberedning, belysning eller tvätt. EU-förordningen omfattar också fläktgasbrännare och uppvärmningsanordningar som ska förses med sådan brännare. Även tillbehör omfattas, d.v.s. ”säkerhetsanordningar, styr- eller reglerdon samt delkomponenter av dessa som konstruerats för att ingå i en anordning eller sättas samman för att utgöra en anordning”. Förordningen exkluderar anordningar särskilt konstruerade för att användas i industriella processer som utförs i industrianläggningar; konstruerade för att användas i luftfartyg och på järnväg eller konstruerade för att användas för forskningssyften under kortare tid i laboratorier.

När EU-förordningar träder i kraft gäller de direkt i EU:s medlemsstater och behöver därför inte införas i nationell lagstiftning. EU-förordning 2016/426 trädde i kraft fullt ut den 21 april 2018 och ska därför tillämpas från detta datum på anordningar för förbränning av gasformiga bränslen, dvs. gasapparater. Det betyder att nya gasapparater som förs in på unionsmarknaden från tredjeland måste vara typkontrollerade mot EU-förordningen (och inte som tidigare mot gasapparatdirektivet), och på samma sätt måste tillverkarens överensstämmelse intyga överensstämmelse mot EU-förordningen.

Eftersom EU-förordningen nu måste tillämpas har MSB upphävt Sprängämnesinspektionens föreskrifter och allmänna råd (SÄIFS 2000:6) om gasapparater. Det som reglerades av föreskrifterna regleras nu av förordningen.

Publicerad: 2018-10-16 kl. 10:05
Kontakt:
Christer Sandqvist Christer.Sandqvist@msb.se