Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 7 maj 2024 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 16:33

SiTaC kartsymboler i WIS

Nu har vi lagt till SiTaC-symboler i WIS som du kan använda i kartlager.

SiTaC är ett system med kartsymboler som används för att visa lägesbilder, problemställningar och taktiska åtgärder. MSB rekommenderar att SiTaC-systemet används i samband med skogsbrandsläckning.

SiTaC-bibliotek i WIS

Om du vill använda SiTaC-symboler i WIS skapar du ett kartlager eller redigerar ett befintligt kartlager. Du väljer symbolerna från SiTaC-biblioteket.

Symbolerna är grupperade i kategorierna; brand, förutsättningar, materiel, resurser och åtgärd. Vi utökar utbudet av SiTaC-symboler i WIS efter hand. Tänk på att du måste ha rollen redaktör eller talesperson i WIS för att kunna redigera i ett kartlager.

  • Skärmklipp på karta med SiTaC-symboler för brandens startpunkt (röd stjärna), brandfrontens spridningslinje (röd pil), aktivt brandområde (röda streckade linjer), befintlig ledningsplats (lp), färdigställd begränsningslinje (rad med röda diamanter). SiTaC-symboler används bland annat för att visa lägesbilder och taktiska åtgärder. Den röda stjärnan i kartan visar brandens startpunkt.
  • Skärmklipp på karta i WIS med SiTaC-biblioteket. I biblioteket finns rullgardiner med val för brand, förutsättningar, materiel, resurser och åtgärd. Symbolerna i WIS delas upp i brand, förutsättningar, materiel, resurser och åtgärd.

Om SiTaC

SiTaC står för Situazione Tattica Complessa (Italien) och Situation Tactique (Frankrike). Systemet används i Medelhavsländerna sedan många år. I och med faran för skogsbrand i dessa länder är kartsymbolerna särskilt väl utvecklade och genomtänkta.

Läs mer om SiTaC i Vägledning i skogsbrandsläckning

WIS

WIS är en portal för Sveriges civila beredskap där aktörer delar information före, under och efter samhällsstörningar. Genom att aktivt dela information i WIS kan alla enkelt och effektivt skapa sig en helhetsbild av läget, en samlad lägesbild.

MSB ansvarar för utveckling, drift och förvaltning av WIS.

WIS − webbaserat informationssystem

Publicerad: 7 maj 2024 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 16:33

Senast granskad: 14 maj 2024

Till toppen av sidan