Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 30 januari 2024 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 10:54

Här är temat för Beredskapsveckan 2024: ”Sätt i gång!”

Den 23 september startar Beredskapsveckan 2024. Men redan nu släpper MSB årets tema som blir "Sätt i gång!”. Det är en uppmaning till att stärka sin egenberedskap innan en kris eller ett krig hotar.

Foto: Thomas Henrikson, MSB

I år blir temat för Beredskapsveckan ”Sätt i gång!”. Temat ger en tydlighet och en viss skärpa i att det inte går att vänta tills en kris eller ett krig hotar, eller till och med utgör ett faktum, innan man tar tag i sin beredskap. Beredskap måste byggas i ett normalläge, annars kan det vara för sent. Det gäller privatpersoner, men även exempelvis kommuner, myndigheter och organisationer.

– Vi vet att vi har en ganska stor grupp privatpersoner, som accepterar och förstår sitt eget ansvar och alla fördelar med en god egenberedskap, men man gör ingenting. Det är särskilt den här gruppen vi vill sätta igång, säger Christina Andersson, projektansvarig för Beredskapsveckan på MSB.

Kroka arm med andra

”Sätt i gång!” kan sedan fyllas med tips och råd för hur man ska sätta igång och vad man kan göra. MSB lyfter vikten av att öva (som var förra årets tema och som passar både för aktörer och privatpersoner), att skaffa hemberedskap för en vecka, att kroka arm med en beredskapskompis eller en granne och förbereda sig tillsammans, att engagera sig i sin lokala beredskap, att gå med i en frivillig försvarsorganisation eller gå en kurs i första hjälpen.

– Många känner oro över den osäkra och oförutsägbara tid vi lever i med klimatförändringar och säkerhetspolitiska hot. Att göra något konkret tillsammans med andra för att bättre kunna möta olika kriser är ett sätt att hantera oron och göra något konstruktiv av den, säger Christina Andersson.

Mer information om Beredskapsveckan

Publicerad: 30 januari 2024 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 10:54

Senast granskad: 30 januari 2024

Till toppen av sidan