Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 20 oktober 2023 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 14:24

Allt fler medvetna om risker på nätet

MSB:s årliga undersökning om allmänhetens inställning till IT-säkerhet är klar. Årets tema är bland annat nätfiske, och allt fler uppger att de ändrat sitt beteende för att undvika risker på nätet.

I oktober varje år arrangeras EU:s informationssäkerhetsmånad. I Sverige markeras detta genom att MSB och Polisen arrangerar kampanjen "Tänk säkert". Syftet med kampanjen är att öka medvetenheten om informations- och cybersäkerhetsfrågor. Det gemensamma temat 2023 är nätfiske, säkra lösenord och säkerhetskopiering.

Sedan 2019 genomförs en årlig webbaserad enkätundersökning om allmänhetens inställning till och beteenden som rör IT-säkerhet. Utifrån årets tema vill MSB särskilt lyfta följande från undersökningen:

  • Andelen som uppger att de skyddar sin mobiltelefon med någon sorts skärmlås – sifferkod, fingeravtryck, grafiskt lösenord eller ansiktsigenkänning – har ökat från 88% 2019 till dagens 93%.
  • 76% av deltagarna i undersökningen uppger sig ha god kännedom om riskerna med att lösenord kan hamna i orätta händer, vilket är en ökning med 5% sedan undersökningen började.
  • När det gäller upplevd oro för att någon obehörig ska komma åt ens lösenord, instämmer 45 % av de tillfrågade med att de har förändrat sitt beteende på nätet för att undvika risker.
  • 63% uppger att de tvekar och vill försäkra sig om att en länk från vänner är pålitlig innan de klickar på den. Andelen som aldrig klickar på länkar i mejl eller sms har ökat från 12 % till 20 % från 2019 till 2023.

IT-SÄKERHET 2023: Allmänhetens beteenden och inställningar till frågor som rör IT-säkerhet

Publicerad: 20 oktober 2023 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 14:24

Senast granskad: 20 oktober 2023

Till toppen av sidan