Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 27 december 2023 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 09:51

Samverkan i cirkulär försörjningsberedskap ger utökade möjligheter till produktionsomställning för totalförsvaret

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) driver ett projekt tillsammans med Research Institutes of Sweden (RISE) som ska utveckla plastberedskap för produkter till livsmedel och djurhälsa. I projektet genomförs studiebesök på svenska företag som lyckas förena målsättningar inom både hållbarhet och beredskap.

I dagarna genomförde MSB ett studiebesök på svenska Reviva Plastics tillsammans med SVA och RISE. Besöken hos företagen är en viktig del i projektet för att etablera samverkan och gå in i en mer aktiv dialog om olika varors förutsättningar för att stärka försörjningsberedskapen i kris och krig.

– Beredskap för att säkerställa tillgång på plast och plastartiklar är viktig eftersom det finns bland annat i laboratoriematerial, ensilagebalar, förpackningsmaterial och andra djursjukvårdsprodukter. Det rör flera områden och behövs både för livsmedel som djurhälsa, säger Rickard Knutsson, SVA. 

Reviva Plastics förser plastindustri som Trioworld med 100% återvunnen råvara och investerar just nu stort i en helt ny anläggning. I anläggningen återvinns lantbrukens ensilageplast från hela Sverige. Genom en omfattande reningsprocess omvandlas ensilageplasten till antingen sträckfilm, pipettspetsar som är nödvändiga för djurhälsa eller tillbaka till ensilageplast. Företagets målsättning är att utöka hanteringen av ensilageplast från 6000 ton per år till 24 000 ton och företaget bedömer att de har kapacitet redan nu att förse Sveriges behov av plastberedskap om kris eller krig skulle stänga landets gränser.

Att arbeta med omställning av produktion för att hantera efterfrågan på bristvaror är dock inte nytt för Reviva Plastics; under covid 19-pandemin ställde företaget om produktionen till att producera högt efterfrågade skyddsförkläden åt vården. Genom att ta tillvara på annars förspilld ensilageplast har företaget blivit världsledande i cirkulär hantering av plastprodukter som i sin tur bidrar till en ökad försörjningsberedskap och ett starkare totalförsvar.

– Att besöka företag tillsammans med andra myndigheter är en bra metod för att se och lära tillsammans. Besöken bygger förtroende och bidrar även till nya tankar och idéer för vidare arbete. Att samtala med företagare i deras hemmamiljö bidrar till viktiga inspel i den fortsatta i utvecklingen av försörjningsberedskapen, säger Christine Odhnoff och Malin Bristow, MSB.

Gruppbild på deltagarna från MSB, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) samt Research Institutes of Sweden (RISE) på det gemensamma studiebesöket på Reviva Plastics. Foto: SVA
Publicerad: 27 december 2023 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 09:51

Senast granskad: 27 december 2023

Till toppen av sidan