Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 29 augusti 2023 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 16:15

De skopande flygplanen är tillbaka efter insatsen i Grekland

Sverige och MSB deltog förra veckan i bekämpningen av de svåra skogsbränderna som rasar i Grekland. Genom EU:s civilskyddssamarbete resuEU skickade vi två skopande flygplan, piloter och insatspersonal. Den svenska insatsen avslutades i söndags och Flygplanen landar på svensk mark under tisdagskvällen.

Personal från den svenska insatsen står framför de skopande flygplanen som befinner sig på marken

– Vi är mycket nöjda med den insats vi genomfört trots att väderförhållandena varit svåra med torka, höga temperaturer och hård vind. Flera EU-länder har bidragit i det enorma släckningsarbetet och det känns bra att Sverige har kunnat hjälpa till med allt som grekiska myndigeheter bett oss om, säger Anders Markus, en av MSB:s insatspersonal på plats under insatsen i Grekland.

Bränderna i Grekland rasar dock fortfarande. MSB har fört en nära dialog med EU och de grekiska myndigheterna om fortsatt stöd och Grekland har gjort bedömningen att de inte längre är i behov av just de svenska flygplanen. Planen har därför återvänt hem men är inom kort redo att bistå i nya släckningsarbeten vid förfrågan.

– Att ställa upp för varandra med de gemensamma resurser vi har är precis det som EU-samarbetet handlar om. Det var självklart för oss att bidra med det stöd som Grekland efterfrågade. Flygplanen gås nu igenom och personalen vilar upp sig för att vara redo för nya insatser, både hemma i Sverige och i Europa, säger Nils Vaernholt, enhetschef på MSB.

Fakta – det här bistod Sverige och MSB med

De skopande flygplanen är en del av rescEU som är ett extra skyddsnät med EU-gemensamma resurser där EU finansierar merparten av kostnaden och Sverige står som värd för resursen. Sverige har varit en del av rescEU sedan 2019 och det här var den fjärde gången flygande resurser från Sverige aktiveras i Europa. Första gången var 2021 vid släckningen av de stora skogsbränderna som härjade i Grekland under sommaren. Under sommaren 2022 stöttade Sverige både Frankrike och Tjeckien med skopande flygplan vid storskaliga bränder.

Läs mer
EU och civilskyddssamarbetetFörstärkningsresurser skogsbrand

EU-logotypen och texten "Medfinansieras av Europeiska unionen"

Uppdraget är finansierat av Europeiska unionen. Åsikter och ställningstaganden som uttrycks i texten ovan är dock endast MSB:s och återspeglar inte nödvändigtvis Europeiska unionens eller Europeiska kommissionen. Varken Europeiska unionen eller den beviljande myndigheten kan hållas ansvariga för dem.

Publicerad: 29 augusti 2023 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 16:15

Senast granskad: 29 augusti 2023

Till toppen av sidan