Till innehåll på sidan

Utbildningsspecifik information - Handledare, Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap (Grib)

På den här sidan hittar du som ska handleda en Gribstuderande utbildningsspecifik information. Som handledare är du en nyckelperson på den studerandes utbildningsresa. Det är därför viktigt att du tagit del av all information på den här sidan.

Grib-Handledarkurs-SMO.jpg

  • Om utbildningen

    Gributbildningen är en 6 veckor lång utbildning som leder till att den studerande kan verka i rollen som räddningstjänstpersonal i beredskap.

    Grib i sammanfattning
    Grib – Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap – är en 6 veckor lång utbildning. Bilden visar en översikt över hela utbildningen.

    GRIB-skiss1.jpg

    Utbildningen ska ge förutsättningar att arbeta som räddningstjänstpersonal i beredskap i kommunal räddningstjänst. Utbildningen ger förutsättningar att kunna förbereda och genomföra räddningsinsatser vid vanligt förekommande olyckor, som till exempel brand i byggnader och trafikolyckor. Den ger också kunskaper för att kunna medverka i större räddningsinsatser och för att kunna hantera extraordinära händelser i samhället.

    Grib omfattar två kurser:

    Kurs 1: Kommunal räddningstjänst (två delkurser)
    Delkurs 1A – Introduktion till yrkesrollen: Behandlar grunderna i ämnesområdet brand, räddning/losstagning, akut omhändertagande samt farliga ämnen och miljö. Kursen tar också upp de lagar och regler som styr arbetet för räddningstjänstpersonal i beredskap. Kursen varvar teori med enklare praktiska övningar.

    Delkurs 1B – Praktik i räddningstjänst: Behandlar praktiskt och teoretiskt de metoder, tekniker och materiel som används i den kommunala räddningstjänstens arbete. Kommunens arbete med skydd mot olyckor berörs också. Det är i den här kursen du som handledare, handleder den studerande.

    Kurs 2 Räddningsinsatsen: I kursen utvecklas och fördjupas de kunskaper som du tillgodogjort dig under kurs 1, Kommunal räddningstjänst. Kursen varvar teori och praktik och avslutas med insatsövningar.

    Godkänd utbildning resulterar i ett utbildningsbevis för Grundutbildning för räddningstjänstpersona

    Du kan läsa mer om kurserna här:
    Länk till utbildningsplanLänk till kursplan Kommunal räddningstjänst

    Länk till kursplan Räddningsinsatsen

  • Om genomförande

    Hur du kan genomföra handledningen i de olika ämnesområdena inom delkurs 1B beskrivs i en sammanställning som du hittar här nedan. Läs igenom den noga. I den anges en tänkt tid för genomförande för olika moment. Det är en uppskattning av tid som gjorts under utvecklingsarbetet. Vi vill uppmärksamma dig på att tiden för de olika momenten kan variera beroende på komplexiteten i just din räddningstjänsts utrustning, metoder och materiel, men också beroende på den studerandes förutsättningar för lärande. Vi lär olika fort. Därför bedömer du som handledare i mötet med den studerande vad som är en lämplig genomförandetid. Tänk på att skapa utrymme för kunskapskontrollerna, eftersom de räknas in i den sammanlagda tiden den studerande ska lägga på kursen.

    Genomförandehandledning delkurs 1b GribFörslag på schema för genomförande

    Olika typer av kunskapskontroller

    Teoretiska-lämnas av den studerande i lärplattformen Studera.

    Praktiska-examineras på plats av examinator alternativt lämnas in som en film via filmuppladdningsytan.

    Fusk och plagiat

    Påminn också om att det inte är tillåtet att lämna in samma dokument som någon annan. När det gäller de filmade, praktiska examinationerna ska samma studerande som genomför examinationen och syns i bild även vara den som pratar. Det är inte tillåtet att någon annan studerande pratar till det filmade materialet.

    Grib handledare - instruktion att filma examinationer

Till startsidan Handledarkurs inom området Skydd mot olyckor

Till utbildning Grib

Senast granskad: 28 november 2022

Till toppen av sidan