Uppdaterat stöd för arbete med motståndskraft i samhällsviktig verksamhet
Nu har vi uppdaterat det stöd som togs fram 2014 inom arbetet med Handlingsplan för skydd av samhällsviktig verksamhet. Syftet är att göra det tydligare för aktörer som tillhandahåller samhällsviktig verksamhet att arbeta för att skapa motståndskraft i verksamheten.
Uppdateringen har gjorts för att spegla den utveckling som har skett på området och för att bättre stödja aktörerna, bland annat genom att lägga till området informations- och cybersäkerhet.
Checklistor som kan användas av alla typer av organisationer
Stödet konkretiserar vad en aktör som tillhandahåller samhällsviktig verksamhet, som minst behöver arbeta med för att skapa förutsättningar att kunna upprätthålla verksamheten. Det består av checklistor som bygger på nationella och internationella standarder och områdesspecifika vägledningar inom riskhantering, kontinuitetshantering, informations- och cybersäkerhet och hantera oönskade händelser. Stödet är generiskt för att kunna användas av alla typer av organisationer.
Motståndskraft genom att hålla din verksamhet igång
Det förändrade omvärldsläget och den säkerhetspolitiska utvecklingen ställer ökade krav på samhällets aktörer att kunna upprätthålla viktiga samhällsfunktioner. För att viktiga samhällsfunktioner ska kunna upprätthållas behöver samhällsviktiga verksamheter ha som målsättning att, så långt det är möjligt, fungera i vardagen, under en fredstida krissituation, vid krigsfara och ytterst i krig. De som tillhandahåller en samhällsviktig verksamhet behöver skapa en motståndskraft i verksamheten då detta utgör grunden för Sveriges beredskap. Arbetet bidrar inte bara till mer robusta verksamheter utan också till att stärka hela samhällets motståndskraft.
– Vi vill göra det tydligare för aktörerna och det här stödet ger samlad bild över vad man som minst behöver arbeta med för att skapa motståndskraft i samhällsviktig verksamhet. Det här är inget nytt utan ligger i linje med de stöd MSB har för aktörer som tillhandahåller samhällsviktig verksamhet och de krav som kommer följa av den svenska implementeringen av EU-direktiven för motståndskraft i samhällsviktig verksamhet (CER och NIS2) säger Clara Korths-Aspegren, tf chef för enheten för inriktning av civil beredskap.
Skydd av samhällsviktig verksamhet : Ökad motståndskraft genom arbete med riskhantering, kontinuitetshantering, informations- och cybersäkerhet och hantera oönskade händelser
Publikationsnummer: MSB2401
Utgivningsår: 2024
Det förändrade omvärldsläget och den säkerhetspolitiska utvecklingen ställer ökade krav på samhällets aktörer att kunna upprätthålla viktiga samhällsfunktioner. För att viktiga samhällsfunktioner ska ...
Bakgrund
Den första utgåvan av stödet togs fram tillsammans med ett femtiotal deltagare från privat och offentlig verksamhet på lokal, regional och nationell nivå. En inriktning för arbetet var att låta aktörerna styra utvecklingen i syfte att skapa ett användbart stöd som kan anpassas utifrån aktörernas egna behov och förutsättningar. Processen fick ett mycket bra bemötande av aktörerna som ansåg att stödet låg i linje med hur de arbetade eller önskade att arbeta. Flera av aktörerna lyfte även att de såg andra användningsområden för stödet eftersom det utgår från standarder och är en generell nedbrytning av områdena.