Krisberedskapsveckan
Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Den genomförs nästa gång vecka 39 2022.
De här sidorna riktar sig till kommuner, andra myndigheter och organisationer. Som privatperson går du istället hit: MSB.se/privatpersoner
Utgångsläge våren 2022
MSB vill signalera att varje människa är en viktig resurs i vårt lands samlade förmåga att möta olika hot. Det gäller oavsett vilken situation vi står inför. Vi undersöker regelbundet privatpersoners beredskap inför kriser och krig och ser att medvetenheten om vikten av att vara förberedd ökar för varje år. Omedelbart efter Rysslands invasion av Ukraina initierade MSB en webbenkät, med bland annat frågor om hur människors syn på sin egenberedskap har förändrats mot bakgrund av ett försämrat säkerhetspolitiskt läge i Europa. Enkätsvaren visar ett markant ökat intresse och engagemang för frågorna. Antalet beställningar och nedladdningar av broschyren "Om krisen eller kriget kommer" har också ökat kraftigt.
Tema: Mat
Temat för Krisberedskapsveckan 2022 blir mat. Inom temat kan vi kommunicera livsmedelsförsörjning, hoten mot den liksom möjligheterna att säkra den - både ur ett samhälls- och individperspektiv.
MSB:s motivering till mat som tema:
- Pandemin, invasionen av Ukraina och förra årets it-attack mot en butikskedja har aktualiserat behovet av livsmedelsberedskap
- Vi ser att människor med intresse och lätthet tar till sig tips om matvaror till t ex en krislåda
- Människors intresse för matlagning, odling, hållbarhet och förvaring av livsmedel ökar
- Att grannar har hjälps åt med inköp under pandemin bygger motståndskraft för framtida kriser
- Att få samlas kring måltider är extra uppskattat just nu efter långvarig fysisk distans
Vi ser också att temat ger stora möjligheter till ett samarbete med med många olika aktörer, exempelvis livsmedelsbutiker, REKO-ringar, lokala odlare, skolkök, föreningar och restauranger. Vi ser många beröringspunkter mellan myndighetsprojekt och regeringsuppdrag kring livsmedel just nu. Har du idéer på organisationer, föreningar och näringsidkare som kan ge ett givande matsamarbete under Krisberedskapsveckan, eller har du något annat att tipsa oss om kring årets tema? Hör av dig!
Uppstartsseminarium 2022
Ett seminarium inför Krisberedskapsveckan 2022, tänkt som inspiration till lokala aktiviteter och initiativ. MSB och Länsstyrelsen Värmland medverkar.
Uppstartsseminarium på YoutubePresentationen från seminariet
Så gick kampanjen 2021
Krisberedskapsveckan hösten 2021 mottogs väl av allmänheten. I en uppföljande mätning uppger 65 procent att de upplever att budskapen vänder sig till dem. 60 procent har ett positivt helhetsintryck av kampanjen. För första gången genomfördes Krisberedskapsveckan på hösten. Drygt 170 kommuner deltog, vilket är en minskning från 2019, innan pandemin, då nästan 230 kommuner deltog. Därtill deltog de flesta frivilliga försvarsorganisationer samt några andra delar av civilsamhället och företag.
Till Kampanjuppföljning 2021 och andra studier och utvärderingar
Du är en del av Sveriges beredskap
Budskapet för kampanen 2021 då temat var demokrati, var: "Du är en del av Sveriges beredskap" vilket kommer att återanvändas 2022. Var och en behöver fortsätta att ta ansvar i vardagen för vår egenberedskap. Vi behöver också engagera oss lokalt så att vi kan bidra aktivt även i nästa kris.
Grundläggande idé
Det finns tre återkommande mål med Krisberedskapsveckan:
-
att fler privatpersoner reflekterar över hur de kan lösa vardagen vid kris och krig
-
att fler privatpersoner skaffar sig en egenberedskap
-
att den lokala riskkommunikationen utvecklas.
Håll dig uppdaterad genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev och ha kontakt med arbetsgruppen via krisberedskapsveckan@msb.se.