Elektromagnetiska hot
Vad händer i samhället om mobilnätet inte fungerar, betaltjänster via internet eller uttagsautomater är oanvändbara, trafiksignaler på vägar och järnvägar är nedsläckta, det inte längre finns TV- eller radioutsändningar på grund av att någon antagonistisk grupp slagit ut dessa med elektromagnetiska medel?
Kan utsättas för angrepp
Det civila samhällets krishanteringsförmåga är beroende av ett flertal system som innehåller elektronisk utrustning för styrning, kontroll, övervakning, kommunikation med mera. Dessa kan utsättas för angrepp med olika typer av antagonistiska elektromagnetiska hot (EM-hot), som exempelvis kraftiga störsändare eller vapen som avger elektromagnetiska pulser.
Militärt har telekrigsområdet blivit ett av de centrala verktygen i konflikter runt om i världen. Civilt har störsändare kommit att användas, exempelvis av polis för att ta ner drönare, men även av kriminella till exempel för att slå ut villalarm vid inbrott.
Störningar i informationssystem
Kunskapen om dessa möjligheter sprids samtidigt som man kan konstatera att det inte krävs några exotiska, svårhanterliga material eller industriell kapacitet för att konstruera utrustning som kan åsamka stora störningar i informationssystem som innehåller och styrs av elektronik.
Rapportera misstänk incident och störning
MSB har tagit fram ett informationsblad innehållandes kontaktinformation till för civilsamhället relevanta kontaktpunkter vid misstänkt elektromagnetisk incident och/eller störning. Incidenter och störningar ska rapporteras till relevant myndighet. Rapportering är viktigt för att myndigheter ska kunna upprätta en lägesbild kring såväl it-incidenter, som störningar orsakade av elektromagnetiska fenomen.
Informationsblad – kontaktinformation
Risk- och sårbarhetsanalys och utbildningsmaterial
Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har på MSB:s uppdrag tagit fram utbildningsmaterial, samt en vägledning för risk och sårbarhetsanalys rörande elektromagnetiska hot.
Utbildningsmaterial
- Rapport: Introduktion till avsiktliga elektromagnetiska hot mot samhällsviktig verksamhet och kritisk infrastruktur
- Faktablad: Faktablad: introduktion till avsiktliga elektromagnetiska hot mot samhällsviktig verksamhet och kritisk infrastruktur
- Folder: elektromagnetiska hot mot samhällsviktig verksamhet och kritisk infrastruktur
- Vägledning för risk- och sårbarhetsanalys avseende antagonistiska elektromagnetiska hot mot samhällsviktig verksamhet och kritisk infrastruktur
- Genomförande av huvudstudie rörande antagonistiska elektromagnetiska hot mot samhällsviktig verksamhet och kritisk infrastruktur
- Recent activities in Sweden to counter antagonistic electromagnetic threats
Elektromagnetiska hot mot trådlösa system - En studie av incidenter, möjliga hot och åtgärder
Studien presenterar kortfattat hotbilden mot samhällsviktig verksamhet och ger exempel på både avsiktliga och oavsiktliga störningar i Sverige. Den redogör även för hypotetiska störningsscenarier och åtgärder mot elektromagnetiska hot, baserade på erfarenheter från berörda svenska myndigheter.
Centrala Beredningsgruppen Elektromagnetiska Hot (CBG EM-hot)
CBG EM-hot är ett forum för informationsspridning och samverkan om EM effekter. Beredningsgruppen initierades 1980 av ÖB. Nuvarande ordförande är Försvarshögskolans representant. MSB är nuvarande huvudman. Beredningsgruppen kan kontaktas via MSB.