Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Skorstensfejarutbildning

Skorstensfejarutbildning ger examen och möjlighet att arbeta som sotare efter 20 veckors studier.
Utbildningen är främst inriktad på rengöring (sotning). Du får kunskaper i att rengöra värme- och imkanalsinstallationer och därmed minska risken för eldstads- och imkanalsrelaterade bränder. 

Du får också kompetens att arbeta med rådgivning och information till fastighetsägare/nyttjanderättsinnehavare om åtgärder denne behöver vidta av brandskyddstekniska, miljö- och energimässiga skäl. 

Behörighet

Här hittar du information om vad som behövs för att vara behörig till Skorstensfejarutbildningen.

Anmälan

Här hittar du viktig information om din anmälan – hur du anmäler dig, sista ansökningsdatum, vad som ska skickas in direkt och vad du kan komplettera med i efterhand.
Skorstensfejare kontrollerar braskamin.

Om utbildningen

Det officiella namnet på yrket är skorstensfejare. Utbildningen heter ”Grundutbildning till skorstensfejare med inriktning på brandskydd, miljö och energi”. Utbildningen ger dig examen och möjlighet att arbeta som skorstensfejare efter 20 veckors studier.

Studerande berättar

Utbildningen är den enda i sitt slag i Sverige och bedrivs på MSB:s utbildningsplats i Rosersberg utanför Stockholm. De studerande på MSB:s skorstensfejarutbildning kommer från hela Sverige.
Skorsten

Frågor och svar

Här hittar du vanliga frågor och svar om grundutbildningen till skorstensfejare.

Att arbeta som

Skorstensfejarutbildningen är främst inriktad på sotningsarbete och arbete som skorstensfejare.

Nytt från Skorstensfejarutbildningen
2016-12-08 kl. 12:00
 
 
2016-12-08 kl. 11:04
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11