Till innehåll på sidan

Tänk säkert

Det är lätt att värdefull information hamnar i fel händer. Genom att tänka dig för när du agerar på nätet och genom några enkla åtgärder så kan du komma långt i ditt uppkopplade liv.

Vad har du för värdefull information?

Idag är samhället fyllt av tekniska lösningar som kan underlätta din vardag. Men klickar du på okända länkar eller öppnar okända bifogade filer kan bedragare komma över dina lösenord och på så vis använda din identitet på nätet. Eller så kan någon få tag i dina kortuppgifter och tömma ditt konto efter att du klickat på en för dig okänd länk eller bifogad fil.

Det kan även hända att internetanslutningen slutar fungera, att datorn drabbas av virus eller att den till och med går sönder.

Genom att förstå den teknik du har i ditt hem kan du använda digitaliseringen smart och säkert. Starka lösenord och andra tekniska åtgärder räcker inte om du inte har ett säkert beteende.

Häng med i årets kampanj och lär dig hur du kan skydda din viktigaste information.

Tänk säkert webbinarier

I en serie av webbinarier, kommer förrutom MSB, polisen, Telia, Teknikföretagen, Svensk Handel och Svenskt Näringsliv att dela med sig av erfarenheter och kunskap i en serie av webbinarier med fokus på informationssäkerhet på nätet.

Moderator genom hela programserien är Svante Werger, särskild rådgivare på MSB.

Webbinarierna publiceras med start den 6 oktober. De kommer även finnas tillgängliga på vår webbsida.

Webbinarier

Undersökning  om allmänhetens beteende och inställning

Inför Tänk säkert-kampanjen lät MSB undersöka allmänhetens beteende och inställningar till frågor som rör it-säkerhet. I undersökningen fick deltagarna svara på frågor om hantering av datorer, mobiler eller andra enheter som är uppkopplade mot internet. Enkäten är en uppföljning av den som gjordes 2019 på samma tema.

I år har frågor kopplade till covid-19 tillkommit. 
Undersökningen genomfördes som en webbenkät under perioden 24-31 augusti och genomfördes av Enkätfabriken.

Enkätundersökning it-säkerhet 2020 (pdf)

Fler Tänk säkert-aktiviteter

Under informationssäkerhetsmånaden pågår många aktiviteter under kampanjen Tänk säkert. Följ hashtaggarna #CyberSecMonth #securitymonth  #Tänksäkert för att se alla samverkansparters aktiviteter i sociala medier.

 

Teman i årets säkert-kampanj

Senast granskad: 6 oktober 2020

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan