Stöd till kommuner om stärkt brandskydd för särskilt riskutsatta
MSB och Socialstyrelsen har bland annat tagit fram en webbutbildning, checklista och bedömningsstöd till kommunerna för att underlätta arbetet med att systematiskt stärka brandskyddet hos de mest riskutsatta.
På den här sidan
Ungefär 80 personer dör varje år i bostadsbränder i Sverige. Bland de som dör är äldre personer och personer med olika typer av funktionsnedsättningar överrepresenterade.
Vilka är särskilt utsatta?
Ålder är inte en riskfaktor i sig. Alla som har svårt att uppfatta eller snabbt sätta sig i säkerhet vid en brand är särskilt utsatta. Det finns också de som har ett beteende som ökar risken för brand.
Visste du?
- Av de som dör har många alkohol i blodet.
- Minst en tredjedel av alla dödsbränder relaterar till rökning.
Obs! Om det finns en kombination av riskfaktorer blir det förstås extra farligt. Till exempel om en person som har svårt att röra sig ibland också råkar tappa glödande cigaretter på sina kläder. Då blir behovet att ett förstärkt brandskydd mycket stort.
Vad kan stärka brandskyddet?
I alla bostäder bör det finnas brandvarnare. Dessutom rekommenderas brandsläckare och brandfilt. Detta tillsammans med bostadens grundskydd räcker för de flesta men inte för alla. Ett förstärkt brandskydd kan vara:
- Brandvarnare kopplad till trygghetslarm.
- Automatiska släcksystem.
- Svårantändliga textilier och rökförkläden.
- Spridning av kunskap om hur särskilt utsatta själva kan stärka sitt skydd.
- Varseblivningshjälpmedel, om du har svårt att höra larmet från brandvarnaren.
- Spisvakt, som bryter strömmen till spisen vid fara för brand.
Vem kan stärka brandskyddet?
MSB har tillsammans med Socialstyrelsen tagit fram en vägledning, en webbutbildning och annat stödmaterial till kommunerna. Genom att erbjuda lättillgängligt stödmaterial vill vi underlätta för kommunerna att arbeta för att stärka brandskyddet hos riskutsatta individer. Materialet riktar sig bland annat till handläggare och utförare som arbetar för och hos dessa individer. MSB har även tagit fram en broschyr för att privatpersoner själva ska kunna stärka sitt eller någon närståendes brandskydd. Ta gärna med dig broschyren när du träffar riskutsatta personer eller närstående.
Brandsäker bostad för alla : Stärkt brandskydd för särskilt riskutsatta individer : Vägledning
Publikationsnummer: MSB1659
Utgivningsår: 2020
Vägledningen kan ge stöd i att arbeta med en anpassning av brandskyddet hos särskilt riskutsatta individer i deras bostäder. Vägledningen vänder sig i första hand till personer som i sitt arbete på ol...
För beslutsfattare
Vi hoppas att beslutsfattare i kommunen väljer att avsätta resurser för att arbeta med den här frågan, utbilda personalen samt arbeta med att förstärka brandskyddet hos riskgrupperna.
Presentation för beslutfattareInformationsblad för beslutsfattare
För handläggare och utförare
Webbutbildning på Socialstyrelsens webbplats (använd till exempel webbläsarna Chrome eller Firefox)Bedömningsstöd för handläggare och utförare (pdf)Checklista vid riskinventering i vanliga bostäderPresentation för handläggare och utförareBroschyr för privatpersoner: Alla tar sig inte ut lika snabbt. Tyvärr tar bränder ingen hänsyn till det.
Stöd för kommunala möten
Kommunen och regionen är viktiga i arbetet för att minska antalet döda och allvarligt skadade i bostadsbränder.
Nedanstående film kan användas som komplement i ett kommunalt webinar, arbetsmöte eller liknande där olika kommunala eller regionala aktörer samlats. Filmen beskriver problembild, vilka som är utsatta, olika brandskyddsåtgärder, regelverk och kort om det nationellt framtagna stödmaterialet på denna webbplats.
Hur går arbetet?
2017 beställde MSB nationell kartläggning av hur Sveriges kommuner arbetar med att anpassa brandskyddet efter individens behov. Filmen presenterar några resultat från studien.
-
Nationell kartläggning av individanpassat brandskyddsarbete i Sverige
Syftet med kartläggningen är att skaffa mer kunskap om hur Sveriges kommuner arbetar med att stötta äldre och personer med funktionsvariation när det handlar om brandskydd. Kartläggningen är gjord av Karlstads universitet på uppdrag av MSB.
Resultatet i korthet:
- Cirka 52 procent av kommunerna uppger att de arbetar med individanpassat brandskydd. Det är dock många som saknar rutiner och kontinuitet.
- Räddningstjänst, vård- och omsorgsförvaltningen samt socialförvaltningen är huvudaktörerna inom kommunen. Räddningstjänsten står för expertis och utbildning, övriga för klientkontakt och anpassning av brandskydd.
- Många uppger resursbrist och organisationssvårigheter som anledningar till varför man inte arbetar med individanpassat brandskydd.
- Cirka 65 procent av kommunerna uppger att de har kännedom om vägledningen Brandsäkerbostad för alla som 2013 myntade begreppet individanpassat brandskydd.
För dig som vill veta mer
-
Rapporter
Kostnadsnyttoanalyser
Nyttoanalys av spisvakt och portabelt sprinklersystem vid bostadsbränder (Lunds universitet)
Sprinkler i särskilda boenden för äldre. Kvoterna mellan nytta och kostnad är högre än i tidigare svenska studier, där nyttan var ungefär lika med kostnaden, och sprinkler har således blivit lönsammare. Det beror till stor del på att kostnaderna har minskat genom att man nu kan använda boendesprinkler som är billigare att installera än traditionella sprinkler.
Rapporten kostnadsnyttoanalyser: sprinkler i särskilda boenden för äldre
Bakgrund
Stärkt brandskydd för särskilt riskutsatta är ett av tre områden inom Aktiv mot brand. Aktiv mot brand är både ett samarbete och ett varumärke som har sin utgångspunkt i Nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan.