Nyhet
Publicerad: 12 december 2024 , Klockan 13:13

Försörjningsanalyser förbättrar beredskapen för kritiska produkter i krig

En god försörjningsberedskap är avgörande för Sverige ifall krisen eller kriget kommer. Sårbarheter i globala försörjningskedjor, snabb teknisk utveckling samt geoekonomiska risker och hot är exempel på utmaningar som Sverige, EU och Nato står inför. MSB och Socialstyrelsen har på regeringens uppdrag tillsammans tagit fram ett arbetssätt för hur svenska myndigheter och företag kan arbeta med försörjningsanalyser.

För att hitta de viktigaste och bästa beredskapsåtgärderna för kritiska varor och tjänster i krig är nationella försörjningsanalyser en nyckel. Vid försörjningsanalys tittar man på vilket behov av produkter/tjänster som finns inom ett särskilt område, exempelvis läkemedel, för att sedan titta på hur tillgången ser ut och identifierar eventuellt gap. Utifrån gapanalysen identifierar man vilka åtgärder man kan vidta för att tillgodo se det behov man identifierat och sedan prioriterar man vilka åtgärder man ska vidta.

- Socialstyrelsen har utvecklat och använt en generisk modell för vårt produktområde läkemedel. Syftet har varit både att fördjupa analysen inom läkemedelsförsörjningen och att säkerställa modellens ändamålsenlighet även för andra varor och tjänster. Modellen ger ett underlag till beslut med förslag på konkreta åtgärder som stärker försörjningsförmågan inom produktområdet , säger Björn Eriksson, generaldirektör Socialstyrelsen.

MSB föreslår också att regeringen pekar ut sex av de tio befintliga sektors som särskilt försörjningsviktiga. Dessa föreslås få i uppdrag att ta fram försörjningsanalyser tillsammans med företag och andra organisationer. Om regeringen beslutar att inrätta sektorer för industri och utrikeshandel föreslår MSB att de också bör pekas ut som särskilt försörjningsviktiga.

Försörjningsanalyserna bör med tanke på omvärldsläget fokuseras till kriget som dimensionerande scenario och de viktigaste produkterna bör väljas ut och prioriteras. Åtgärdsförslag från försörjningsanalyser kan handla om allt från beredskapslager, avtal om produktionskapacitet i krig, investeringar i skyddsnivåer till ökad informationsdelning.

- Ska vi lyckas åstadkomma det som krävs är näringslivet en avgörande part som behöver involveras. I första hand på frivillig basis och utifrån gemensamma intressen om ökad robusthet. Men ytterst kan gällande lagstiftning behöva tillämpas, riktade mot företagens roll i totalförsvaret och skyldighet att lämna information till staten, säger Mikael Frisell, generaldirektör MSB.

Mycket av arbetet inom försörjningsberedskapen behöver ske i en internationell kontext där EU, Nato och särskilt Norden är viktiga arenor. Det finns även stora fördelar med att pröva använda verktyg med artificiell intelligens (AI) för att kartlägga och analysera globala handelsrelationer och sårbarheter i leveranskedjor.

Nationell försörjningsanalys – modell och genomförande myndighetsgemensam redovisning av regeringsuppdrag (FÖ 2024/00053)

Bakgrund

Regeringen gav den 11 januari 2024 MSB och Socialstyrelsen i uppdrag att gemensamt genomföra en försörjningsanalys avseende samhällets behov av och tillgång till sjukvårdsprodukter och övrig utrustning för att god vård ska kunna ges, samt ta fram en ändamålsenlig och kostnadseffektiv modell för detta. Modellen ska kunna utgöra underlag för motsvarande arbete inom andra beredskapssektorer som utförs i syfte att ge en samlad kunskap om Sveriges försörjningsförmåga.

Fakta - beredskapssektorer

MSB föreslår att följande sektorer pekas ut som särskilt försörjningsviktiga

  • Hälsa, vård och omsorg: Socialstyrelsen
  • Livsmedelsförsörjning och dricksvatten: Livsmedelsverket
  • Transporter: Trafikverket
  • Elektroniska kommunikationer och post: Post- och telestyrelsen
  • Energiförsörjningen: Energimyndigheten
  • Finansiella tjänster: Finansinspektionen

Ytterligare sektorer som finns idag

  • Ordning och säkerhet: Polismyndigheten
  • Räddningstjänst och skydd av civilbefolkningen: MSB
  • Ekonomisk säkerhet: Försäkringskassan
  • Försörjning av grunddata: Skatteverket
Till toppen av sidan