Förändringar i lagen om Brandfarliga och explosiva varor
Här kommer MSB att löpande publicera information om nya föreskrifter, frågor och svar, tidsplan med mera här med anledningen av förändringar i lagen om brandfarliga och explosiva varor från 15 juli 2025.
På den här sidan
Antalet illegala sprängningar i samhället är oacceptabelt. Människor skadas och dör, egendom förstörs och tryggheten hotas. Därför pågår många åtgärder parallellt, en av dem är tydliga krav på kommunernas hantering av tillstånd och tillsyn där ny lag träder i kraft från 15 juli 2025.
Arbetet fram mot en reviderad lagstiftning har gått snabbt. MSB har under våren tillsammans med företrädare för kommunal räddningstjänst påbörjat jobbet som behöver göras internt i MSB avseende föreskrifter, råd och stöd, utbildning samt uppbyggnad av tillsynsfunktion. De mest nödvändiga föreskrifterna och stödet från MSB finns tillgängligt innan lagen börjar gälla 15, medan andra delar kommer levereras senare under året.
Föreskrifter
Det här gör MSB nu
- Tar fram av ytterligare föreskrifter om tillsyn med mera. Remisser kommer att göras under hösten 2025.
- Planerar för ytterligare kommunikation och implementering.
- Vi tar fram en digital utbildning som lanseras under hösten 2025.
- Vi fortsätter uppdatera kontaktlistan för användning eller förvaring av explosiva varor
Sammanfattning av förändringarna
I korthet innebär ändringarna följande:
- Krav på verksamheterna att de ska anmäla användning eller tillfällig förvaring av explosiva varor till tillsynsmyndigheten innan arbetet påbörjas.
- Skärpning i prövningen av tillstånd, med fokus på brottsprevention
- Skärpning av tillsynen som komplement till tillståndsprövning och att tillsynsmyndigheten i ökad utsträckning ska polisanmäla identifierade lagöverträdelser.
- Sekretessregler kring känsliga uppgifter i tillsynsärenden.
- MSB får ett utökat föreskriftsbemyndigande, tydligare uppgift att stödja kommunerna samt uppdrag att bedriva tillsyn över kommunernas hantering.
Sammanfattning av förändringarna
Kontaktlista för anmälningar
En av nyheterna är att den som ska använda eller tillfälligt förvara explosiva varor ska anmäla detta till tillsynsmyndigheten i aktuell kommun senast fem dagar i förväg.
För att underlätta för entreprenörer tillhandahåller MSB en lista med kontaktuppgifter till Sveriges räddningstjänstorganisationer. Listan innehåller direktlänkar till de webbformulär, funktionspostlådor etc som anmälts till MSB, men också ordinarie generella kontaktuppgifter.
Frågor och svar
Frågor och svar om Föreskrift om anmälningsskyldighet vid användning av explosiva varor eller förvaring av explosiva varor i flyttbart förråd
-
När gäller anmälan om användning innan arbetet påbörjas och gäller det alla varor?
Den gäller vid användning av explosiv vara för civilt bruk det vill säga sprängmedel eller förvaring av sådan explosiv vara i flyttbart förråd.
De undantag som finns från anmälningsplikten finns att läsa i Föreskrifter (MSBFS 2025:5) om anmälningsskyldighet vid användning av explosiva varor eller förvaring av explosiva varor i flyttbart förråd.
-
Vid vissa arbeten kan behov av sprängning uppstå snabbt Om det måste anmälas 5 arbetsdagar innan kan det medföra att ett arbete behöver stå stilla. Hur ska det hanteras?
Ja, det kan bli konsekvensen om anmälan kommer in sent i förhållande till när arbetet ska startas. Det krävs god planering på sprängarbete. Föreskrifterna medger vissa undantag i 8 § t.ex. för arbeten som behöver ske skyndsamt för att förebygga olyckor.
-
Ska kommunen återkoppla till den som anmält användning eller förvaring i flyttbart förråd?
Nej. Det finns inte något sådant krav.
-
Hur lång period för användning eller förvaring i flyttbart förråd är ok att anmäla?
Det finns ingen bortre gräns definierad i LBE eller föreskrifterna med andra ord kan man anmäla för hela den planerade användnings- eller förvaringsperioden.
-
Vad är syftet med anmälan senast 5 arbetsdagar innan?
Eftersom förändringen av LBE med tillhörande föreskrifter syftar till att minska de kriminellas tillgång till sprängämnen, behöver kommunen få en rimlig framförhållning att utföra tillsyn. En ökad kontroll från samhället är ett sätt att uppnå den effekten. En kortare framförhållning är inte praktisk möjlig.
-
Hur ska anmälan skickas in till kommunen?
Kravet är att en anmälan ska ske skriftligt. I praktiken innebär det brev eller e-post.
Vissa kommuner kan ha tagit fram en blankett för det ändamålet. Se respektive kommuns webbplats för mer information.
-
Varför är anmälningsplikten undantagen i händelse av höjd beredskap?
Det är inte möjligt att överse konsekvenserna av om anmälningar skulle göras även i händelse av höjd beredskap. Vi tror inte att det blir praktiskt möjligt för kommunerna att hantera anmälningar under höjd beredskap, då fokus behöver ligga på annat, men möjligheten att genomföra tillsyn kvarstår.
-
Är det anmälningsskyldighet även i den kommun som man har sitt tillstånd, eller bara andra kommuner?
Ja, verksamheten ska alltid anmäla till kommunen där man ska använda de explosiva varorna, även till den kommun man fått tillståndet i. Detta anges i 18 a § LBE.
-
Ska en inkommen anmälan automatiskt generera en tillsyn?
Det är upp till kommunen att bedöma behovet av tillsyn när en anmälan kommer in. Detta föreslås regleras i föreskriften om hur kommunen ska planera och utföra sin tillsyn enligt LBE.
- Var finns föreskrifter om anmälningsskyldighet vid användning av explosiva varor eller förvaring av explosiva varor i flyttbart förråd
Frågor och svar om tillstånd
-
Om man ska söka tillstånd endast där man är bosatt eller verksamheten har sitt säte, hur ska man då kunna göra rikstäckande arbeten?
Anmälan enligt 18 a § LBE möjliggör att användning eller förvaring av explosiv vara i flyttbart förråd sker i annan kommun än den som man har tillstånd för hantering i.
-
Polisens yttrande för lämplighetsprövning utgör ett viktigt underlag för tillståndsmyndigheten men ibland saknas motivering. Hur får vi polisen att motivera sina yttranden?
För att underlätta samverkan kan kommunen i sin begäran om polisens yttrande avseende lämplighet och tillståndet i övrigt tillägga att synpunkter ska motiveras. Det kan göras med hänvisning till 14 § LBE.
-
Ska det tydliggöras i LBE med tillhörande föreskrifter om hur hantering enligt tillstånd får göras i andra kommuner än den som har prövat tillståndsansökan?
I föreslagen lydelse till 18 § LBE framgår det att avsikten är att man bara ska ha ett (1) tillstånd till användning och. I både propositionen 2024/25:163 och utredningen En ändamålsenlig hantering av tillstånd och tillsyn av explosiv vara (Ds 2025:6 och Ds 2025:10) redogör man för att det är ett rimligt ingrepp i det kommunala självstyret. Nya lagformuleringen 18 § 2 stycket LBE anger just detta, och utredningarna och propositionen lägger ut resonemanget.
Frågor och svar om förändringar i LBE
-
Skyldighet att anmäla brott: Vad kan utgöra ett brott som ska anmälas? Vad är det för skillnad på brott och brist i hanteringen?
Det är framför allt Polisens ansvar att bedöma om det begåtts ett brott eller inte.
MSB hoppas kunna publicera vägledning om förhållningssätt under hösten för att underlätta samverkan mellan myndigheterna.
-
Debitering: Det kan få kännbara konsekvenser för företag att det utgår en avgift för anmälan, tillsyn och tillstånd. Vad tycker MSB om det?
LBE medger för kommunen att ta ut avgift för tillsyn, anmälan, tillstånd med mera, men det är ett kommunalt beslut om vad som ska vara belagt med en avgift.
SKR har viss vägledning om utformning av taxa.
-
Debitering: Behöver kommunerna uppdatera taxa och delegeringsordning med anledning av förändringarna i lagen?
Beroende på hur de utformats idag kan det finnas behov av en uppdatering av taxa och delegeringsordning. Det är upp till varje kommun att se över.
-
Implementering: Hur ska MSB kommunicera förändringarna i LBE till berörda?
Här på på www.msb.se/forandraingLBE kommer vi kontinuerligt att publicera det material som tas fram.
Under hösten kommer det erbjudas fler webbinarier m.m. Vi har även kontakt med branschorganisationer för att sprida information till berörda.
-
Polisassistans: Kan ett företag be om assistans från polisen för övervakning av varorna?
Det finns inget stöd i LBE för enskild att få polisbevakning generellt.
Webbinarium
Webbinariet kommer att finnas tillgängligt att titta på i efterhand till och med 15 juli.
Nyheter
MSB föreslås utveckla kommunernas arbete med explosiva varor
Regeringen föreslår i vårändringsbudgeten att MSB ska få ett ökat anslag på fyra miljoner kronor för att stötta kommunernas arbete med explosiva varor.
Tillståndsregister för explosiva varor
Den 8 oktober öppnas det nationella tillståndsregistret för explosiva varor (NATEV) upp för fler myndigheter och enskilda handlare av explosiva varor. Registret gör det möjligt att snabbt kunna kontrollera om ett tillstånd är giltigt eller inte och kan komma att bli en viktig pusselbit i arbetet mot den organiserade brottsligheten.
Åtgärdslista för att stoppa illegala sprängningar lämnad till regeringen
Hösten 2023 fick myndigheterna i Nationellt forum för sprängämnessäkerhet regeringsuppdraget att intensifiera och utveckla arbetet med att förebygga och förhindra illegala sprängningar. Sammantaget föreslås trettio åtgärder till övervägande. MSB har varit samordnande i regeringsuppdraget och den rapport som lämnades till regeringen 1 oktober.